marți

16 iulie, 2024

24 ianuarie, 2024

Instanța supremă a Germaniei a hotărât tăierea finanțării de stat pentru un partid de extremă-dreapta, o decizie care alimentează și mai mult dezbaterea deja stridentă din țară despre nevoia de măsuri legale pentru a controla ascensiunea Alternativei pentru Germania ( AfD).

Într-o hotărâre de referință emisă de marți, Curtea Constituțională a decis că finanțarea de la stat pentru formațiunea de extremă dreapta Die Heimat – cunoscut anterior drept Partidul Național Democrat sau NPD – poate fi tăiată. Motivul: partidul „arată dispreț față de democrația liberă bazată pe ordine” și își propune să înlocuiască democrația germană cu un stat autoritar bazat pe noțiunile din epoca nazistă care pledau pentru o țară unificată rasial.

Decizia ar putea fi aplicată și AfD

Decizia, scrie Politico, amplifică o dezbatere plină de pasiune în Germania cu privire la posibilitatea de a întreprinde un efort legal pentru a contracara AfD. Timp de săptămâni, politicienii au analizat posibilitatea unei interdicții absolute a partidului.


Decizia instanței de marți declanșează acum discuții cu privire la posibilitatea revocării finanțării de stat și a AfD. Decizia instanței „ar fi, de asemenea, aplicabilă AfD”, a declarat Markus Söder, premierul conservator bavarez, într-un interviu pentru ziarul german Handelsblatt.

Premieră la Curtea Constituțională germană

Constituția Germaniei permite de mult timp interzicerea partidelor care „încearcă să submineze sau să desființeze ordinea democratică, liberă, de bază”. În 2017, parlamentarii au modificat Constituția pentru a face posibilă revocarea finanțării de stat pentru astfel de partide.

Hotărârea de marți marchează prima dată când legea a fost pusă în practică.

Publicul german, preocupat de ascensiunea AfD

Dezbaterea internă despre ce trebuie făcut cu AfD a devenit mult mai intensă de când s-a aflat la începutul acestei luni că membri ai partidului au fost prezenți la o întâlnire secretă a extremiștilor de dreapta într-un hotel din apropierea orașului Potsdam, în care „ s-a discutat un plan general” de deportare a străinilor și a „cetățenilor neasimilați”.


Mulți din Germania au făcut paralele cu planuri similare ale naziștilor. Această revelație a provocat în ultimele zile proteste uriașe în Germania împotriva radicalismului de dreapta și a AfD. Numai în weekendul trecut, sute de mii de protestatari au ieșit în stradă în orașele din Germania. La Berlin, demonstranții s-au adunat în fața Bundestagului și au scandat: „Tot Berlinul urăște AfD!”

AfD continuă însă să crească în sondaje, chiar dacă pozițiile sale au devenit din ce în ce mai de extremă. Conform unui sondajului Politio, partidul are acum 23%, iar în regiunile fostei Germanii de Est, unde vor avea loc trei alegeri de stat în septembrie, AfD este pe primul loc în sondaje.

Acțiuni împotriva AfD, o sabie cu două tăișuri

Posibilitatea legală de a interzice sau de a revoca finanțarea unui partid este o consecință a trecutului nazist al Germaniei.

În decizia de marți, instanța folosește noțiunea de „democrație militantă” pentru Germania ,un concept care înseamnă că statul are mijloace legale de a restrânge libertățile partidelor autoritare pentru a le împiedica să folosească instrumentele democrației pentru a câștiga puterea.

Mulți politicieni germani se tem însă că orice efort de a interzice AfD sau de a-i restricționa finanțarea ar fi o greșeală tactică cumplită, care va duce doar la întărirea partidului, permițând liderilor săi să-și descrie oponenții ca suprimând voința democratică a alegătorilor AfD.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: