Curtea de Apel Bucureşti a aprobat joi înfiinţarea Partidului Popular Maghiar din Transilvania (PPMT), un rival pentru UDMR, însă liderii Uniunii resping în continuare introducerea votului uninominal pur pentru alegerile parlamentare din 2012.
Purtătorul de cuvânt al CAB, Daniel Grădinaru, a declarat, pentru AGERPRES, că judecătorii CAB au admis recursul recursul reprezentanţilor PPMT la decizia Tribunalului Bucureşti, prin care fusese respinsă înfiinţarea formaţiunii.
Magistraţii Tribunalului Bucureşti au respins, pe 14 iulie, cererea depusă de fostul deputat UDMR de Timiş Toro Tibor, unul dintre liderii Consiliului Naţional al Maghiarilor, privind înfiinţarea unei noi formaţiuni politice, intitulate Partidul Popular Maghiar din Transilvania.
Liderii noului partid îl recunosc ca mentor pe europarlamentarul Laszlo Tokes, care fusese ales în Parlamentul Eurpean pe listele UDMR şi care a ajuns între timp şi vicepreşedinte al PE cu susţinere de la Budapesta.
”Laszlo Tokes este pe undeva mentorul acestui partid. Noi suntem mândri de acestă etichetă că suntem partidul lui Tokes. Laszlo Tokes este o personalitate marcantă cu un set de valori, dar el fiind europarlamentar nu poate avea funcţii în partid”, declara Toro Tibor, pe 5 mai, înainte de a depune cererea la Tribunalul Bucureşti.
Potrivit acestuia, totul a început, în decembrie 2010, când Consiliul Naţional Maghiar din Transilvania, al cărui preşedinte este europarlamentarul Laszlo Tokes, a decis asupra necesităţii înfiinţării unui nou partid politic, popular, modern, european, dar în acelaşi timp să fie aproape de oameni.
Una dintre priorităţile formaţiunii este obţinerea autonomiei comunităţii maghiare, iar noul partid se doreşte o alternativă la UDMR şi Partidul Civic Maghiar.
”Diferitele forme de autonomie comunitară ale minorităţilor şi comunităţii maghiare figurează între priorităţile noastre. (…) UDMR şi Partidul Civic Maghiar, cele două entităţi maghiare de pe eşicherul politic, pot să fie adversarii sau partenerii noştri, depinde de ei. Noi pornim cu ideea că încercăm să umplem un gol în reprezentarea politică a comunităţii maghiare, un gol care nu a fost absorbit de cele două formaţiuni”, a spus Toro Tibor.
El a amintit că, în urmă cu 20 de ani, când s-a înfiinţat, UDMR a reuşit să obţină un milion de voturi, iar la ultimele alegeri din 2008 acest sprijin a scăzut la sub 400.000 de voturi.
Lider UDMR: Nu excludem colaborarea electorală
Şefii UDMR susţin că Partidul Popular Maghiar din Transilvania nu apără interesele comunităţii maghiare, ci urmăreşte doar accesul la putere, însă secretarul general al Uniunii, Kovacs Peter, nu exclude colaborarea cu PPMT la alegerile parlamentare, pentru a asigura reprezentarea proporţională a etniei în Legislativ.
”Acest partid a fost înfiinţat de un grup care timp de 12-13 ani au încercat să preia UDMR, prin grupul reformist din interiorul UDMR, apoi acelaşi grup a înfiinţat partidul Civic Maghiar, care a eşuat, iar acum sunt la a treia încercare cu acest nu partid. Interesul lor este doar să fie la putere. Noi nu excludem colaborarea electorală, partidele politice maghiare, acum trei la număr. La alegerile europarlamentare din 2009 am arătat că ne putem înţelege cu domnul Tokes, când el a ajuns în Parlamentul European pe lista noastră. Dar acum trebuie să vedem condiţiile şi nu credem că în momentul de faţă avem ce discuta”, a declarat, pentru cursdeguvernare.ro, Kovacs Peter.
El a acuzat că noul partid conduce la fărâmiarea electoratului maghiar şi la riscul ca această comunitate să rămână fără reprezentare consistentă în Parlament.
”Ei pun în pericol şansele minorităţii maghiare din România să fie reprezentată în parlament după 2012 şi cred că acesta va fi singurul lor rezultat, între ghilimele, dacă s-ar ajunge până acolo”, a spus liderul UDMR.
Kovacs a subliniat, însă, că UDMR nu acceptă nici în aceste condiţii votul uninominal pur, dorit de PDL, prin care s-ar elimina practic şi pragul electoral.
”Nu este direct influenţat sistemul de vot de înfiinţarea acestui partid. Noi am spus că nu putem accepta uninominal pur şi suntem interesaţi de orice sistem de vot care asigură proporţionalitatea reprezentării în Parlament. Din punctul de vedere al UDMR, nu se schimbă nimic în această privinţă”, ne-a mai spus secretarul general al UDMR.
În cadrul coaliţiei de guvernare, UDMR a propus introducerea unui sistem electoral similar celui din Germania, în care jumătate dintre parlamentari sunt aleşi prin vot direct, iar cealaltă jumătate pe liste naţionale.