miercuri

8 mai, 2024

22 martie, 2022

În urma acordului dintre Partidul Liberal și Noul Partid Democrat aflat în opoziție, Justin Trudeau (foto) va rămâne premierul Canadei până în 2025, scrie Reuters citată de Hotnews.

Guvernele minoritare precum cel al lui Justin Trudeau rezistă în medie doi ani la putere în Canada, însă acest acord care i-a luat prin surprindere pe analiștii politici i-ar putea permite premierului liberal să își ducă la capăt mandatul de patru ani.

„Asta înseamnă că guvernul va putea funcționa cu predictibilitate și stabilitate, să prezinte și implementeze bugete și să facă lucruri pentru canadieni în aceste vremuri de incertitudine”, a declarat marți Justin Trudeau.

Cele două partide au publicat și o listă de priorități asupra cărora s-au pus de acord, liberalii fiind de acord cu două programe-cheie propuse de NPD în domeniul sănătății, menite să îmbunătățească accesul la servicii medicale al canadienilor cu venituri reduse.

Cele două formațiuni au anunțat de asemenea că vor elabora începând din acest an un plan de eliminare treptată a combustibililor fosili din sectorul energetic.

Jagmeet Singh, președintele NPD, un partid de stânga, a declarat în urmă cu șase luni că exclude semnarea unui nou acord care să permită guvernului liberal să rămână la putere, precizând însă la momentul respectiv că este dispus să îl susțină pe Justin Trudeau pe anumite proiecte, de la caz la caz.

Candice Bergen, lidera conservatorilor aflați în opoziție, a declarat că încheierea acestui nou acord înseamnă că premierul Trudeau i-a „înșelat” pe canadieni, adăugând că măsurile convenite de cele două partide vor duce la „decimarea sectorului petrolier și de gaze naturale al țării”.

Yves-Francois Blanchet, președintele Bloc Quebecois, a declarat la rândul său că acordul a dus la o „falsă majoritate” care a trădat votul de anul trecut al canadienilor.

Partidul Liberal al lui Trudeau, aflat la putere din 2015, a obținut doar 33% din voturile exprimate la alegerile parlamentare federale organizate de Canada în luna septembrie a anului trecut, cu un procent mai puțin decât conservatorii, însă a format guvernul după ce a obținut sprijinul NPD.



Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: