miercuri

19 ianuarie, 2022

Justificarea lui Erdogan pentru intervenția militară din Iraq: Bagdadul nu se descurcă!

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

16 octombrie, 2016

erdoganPreședintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan a declarat sâmbătă, potrivit Reuters, că Iraq-ul nu se descurcă singur în operațiunile împotriva Statului Islamic desfășurate în Mosul iar prezența armatei turce în regiune este o garanție că teroriștii nu vor ataca Turcia.

Turcia a generat tensiuni în relația cu guvernul de la Bagdad după ce armata turcă s-a instalat în nordul acestei țări, la Bashiqa, și a solicitat să ia parte la operațiunile susținute de Statele Unite pentru recucerirea orașului Mosul.

”Nu vom permite ca Mosul să rămână în mâinile Daesh sau a altei organizații teroriste. Ei spun că guvernul Iraq-ului trebuie să aprobe participarea noastră la această luptă, dar guvernul Iraq-ului ar trebui mai întâi să își rezolve propriile probleme. De ce au lăsat Daesh să intre în Iraq? De ce au lăsat Daesh să ocupe orașul Mosul? Teroriștii mai aveau puțin și ocupau Bagdad-ul. Unde erați atunci voi, guvern al Iraq?”, a spus Erdogan la o adunare publică în localitatea Rize.


Premierul iraqian Haider al-Abadi a repetat sâmbătă că armata turcă a intrat în Iraq fără aprobarea guvernului său. ”Nu vom permite Turciei să ia parte la lupte pe teritoriul nostru, nu ne interesează ajutorul pentru eliberarea orașului Mosul”, a afirmat premierul la televiziunea națională iraqiană.

Turcia se teme că milițiile shiite, care au mai colaborat cu armata iraqiană în trecut, vor fi angrenate în luptele de eliberare a localității Mosul, care ar putea fi declanșate luna aceasta, și vor genera tulburări care vor da naștere unor noi valuri de refugiați.

Turcia antrenează în tabăra Bashiqa, lângă Mosul, militanți suniți și unități peshmerga, insistând ca aceștia să fie implicați în ofensiva din Mosul.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

”Nimeni nu are ce să discute despre tabăra noastră din Bashiqa. Vom rămâne acolo pentru că aceasta este polița noastră de asigurare împotriva oricăror activități teroriste care s-ar putea desfășura în Turcia”, a mai spus Erdogan.


Statele Unite afirmă că armată străină prezentă în Iraq trebuie să acționeze în baza unei aprobări a guvernului de la Bagdad.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

 ”Nu știm ce și unde vom fi atunci: dar timp de 25 de ani, această publicație trimestrială (format A4, peste 200 de pagini într-o realizare premium) va...

rrr