joi

18 aprilie, 2024

16 noiembrie, 2020

Preţul mediu al energiei electrice pe piaţa spot (pentru Ziua Următoare – PZU) a bursei OPCOM, a scăzut cu 25,07% în octombrie față de aceeași lună a anului trecut, până la 204,3 lei / MWh, potrivit unui raport al acesteia.

OPCOM este o flilală a operatorului sistemului național de electricitate Transelectrica (TEL).

Volumul tranzacțiilor a crescut cu doar 0,41%, până la 1.983 milioane MWh, astfel că scăderea valorii tranzacțiilor a urmat tendința prețului: – 25,3% faţă de octombrie 2019, până la 417 milioane de lei.


Aproape jumătate din consumul net de energie electrică al ţării se tranzacționează „de azi pe mâine”: piața spot (PZU) își păstrează o cotă mare de piață din consumul net total, de 43,03% față de 42,47% în urmă cu un an.  La OPCOM au fost înregistraţi 365 de participanţi pe acestă piață, din care activi au fost 292.

Tendința de scădere a continuat și în noiembrie ajungându-se la 168 lei / MWh, preț mediu pe toate intervalele orare în 8 octombrie. Cotațiile la zi OPCOM se pot dubla în funcție de oră și de consumul specific.

Pe piaţa pentru Ziua Următoare (PZU), unul din segmentele de piață ale OPCOM, se realizează tranzacţii orare ferme cu energie electrică cu livrare în ziua următoare zilei de tranzacţionare.

Din 2014, Piaţa pentru Ziua Următoare din România funcţionează în regim cuplat în termeni de preț cu pieţele similare din Republica Cehă, Slovacia şi Ungaria și urmează să se cupleze și cu cele din Austria, Germania și Polonia.

(Citiți și: „Piața spot de electricitate din România se va cupla și cu Austria, Germania și Polonia”)


Astfel, un operator din România își va putea găsi direct contrapartea în toate aceste țări pentru tranzacțiile de energie electrică cu livrare în ziua următoare, la cel mai bun preț obținut pe piața astfel lărgită.

Tranzacțiile transfrotaliere de electricitate ale României vor crește și mai mult, mai ales pe partea de importuri.

România a devenit importator net de energie electrică în 2019, pentru prima dată din 2012 încoace, importurile depășind exporturile cu 1.369 GWh.

Agitație pe piața intra-zilnică

Volumul tranzacțiilor intrazilnice a crescut cu aproape 116%, în octombrie față de aceeași lună din 2019, până la 52.203 MWh, ceea ce semnalează și creșterea pe măsură a volatilității în piață.

Chiar dacă ponderea acestei piețe în total consum este mică, aceasta s-a dublat față de octombrie 2019, până la 1,13%.
Volumul pe piața intra-zilnică a crescut și față de septembrie 2020, cu peste 17%

Pe piața intra-zilnică tranzacționează operatorii care nu au reușit să-și echilibreze, pe piața PZU, variațiile față de portofoliile pe termen mai lung.

Faptul că prețul mediu ponderat pe piața intra-zilnică (201,29 lei / MWh) este mai mic decât cel de pe piața pentru ziua următoare (PZU) arată că furnizorii au rămas cu marfă contractată dar neconsumată.

Prețul pe piața centralizată de contracte bilaterale cu tranzacționate în octombrie 2020, prețurile medii ponderate au variat între 223,75 și 247,85 lei / MWh, în funcție de modul de tranzacționare, în scădere cu 20 – 40 lei față de cele cu livrare în octombrie.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: