11 decembrie, 2018

Judecătorul Cristian Danileț enumeră, într-o postare pe pagina sa de Facebook, cinci motive datorită cărora Guvernul nu poate da OUG doar pe articolele constituționale dintr-o lege.

Prezentăm ilegal punctul de vedere al judecătorului, fost membru CSM

De ce nu se poate da OUG pe ce este constituțional dintr-o lege:

  • proiectul de lege privind modificarea codurilor penale a fost adoptat de ambele camere ale Parlamentului, deci procedura legislativă este finalizată;
  • la controlul de constituționalitate s-au găsit niște nereguli care trebuie corectate tot de Parlament; așadar, procedura legislativă se reia, dar numai cu privire la aceste chestiuni care, din nou, vor putea fi verificate de CCR;
  • când o lege este în fază finală la Parlament, Guvernul nu poate adopta un act normativ pe aceeași chestiune, o spune CCR prin decizia 1431/2010, pentru că ar încălca principiul separației puterilor în stat și cel al cooperării loiale între puteri;
  • dacă Guvernul ar da o OUG, ea ar trebui supusă aprobării în Parlament, adică din nou să se discute chestiunile deja discutate în Parlament; după care se va putea ajunge din nou la CCR; or, e ilogic să apelezi la o asemenea procedură, nouă, când tu ești pe final cu prima procedură;
  • OUG presupune „urgența”, generată de o „situație excepțională”. Or, zilele acestea nu s-a întâmplat nimic în România care să justifice o OUG: e aceeași stare juridică, socială și politică prezentă și în timpul aprobării proiectelor, și în timpul discutării în CCR, și ieri, și astăzi.

PS. Să nu uităm că redactarea acestor coduri a costat statul român milioane de euro, plătiți din împrumut de la Banca Mondială; că ele au fost redactate de o comisie de specialiști alcătuită din profesori și practicieni; că apoi au trecut prin Parlament unde au suferit multiple modificări necesare, cel puțin teroretic, pentru îmbunătățirea proiectelor. Și, în nici cinci ani de la intrarea lor în vigoare deja le modificăm în mod substanțial?! Evident, ceva nu e cușer!

CEx al PSD a decis luni că Executivul va emite o ordonanţă de urgenţă pentru adoptarea Codului Penal şi Codul de Procedură Penală, modificate de Comisia Iordache.

Ministrul Justiției a precizat ulterior că această ordonanță nu se referă la amnistie sau grațiere.

”La ședințele la care am participat nu s-a discutat despre amnistie sau grațiere. S-a hotărât să vedem care sunt posibilitățile legale de a accelera procedura de legiferare în părțile declarate constituționale. Vom analiza în ce măsură vom putea emite una, două OUG care, respectând deciziile CCR, să vedem cum putem transpune în lege cerințele CCR”, a spus Tudorel Toader.


Curtea Constituţională a admis parţial, în toamnă, sesizările transmise de Instanţa supremă, PNL, USR şi preşedintele Klaus Iohannis în legătură cu proiectele legilor pentru modificarea Codului de procedură penală și a Codului penal.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: