joi

18 august, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

8 septembrie, 2016

cristina-tarceaIulia Cristina Tarcea este judecătoarea care va fi propusă de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) pentru funcția de președinte al Înaltei Curți de Casație și Justiție (ICCJ). Ea a susținut joi interviul în fața CSM, fiind de altfel singurul candidat înscris pentru această poziție.

Ea a fost votată în unanimitate de membri prezenți ai CSM.

Potrivit procedurii, mandatul este de trei ani, iar cel care face numirea, la propunerea CSM, este președintele României.


Șeful statului nu este obligat să respecte propunerea magistraților.

Reamintim că postul de președinte al ÎCCJ a rămas vacant după ce Livia Stanciu a devenit judecător la Curtea Constituțională.

Proiectul de candidatură

Cristina Tarcea consideră că Înalta Curte de Casație și Justiție nu poate prelua de la 1 ianuarie 2017 bugetul instanțelor, considerând că soluția „cea mai rezonabilă și realistă” este o nouă prorogare a intrării în vigoare a acestei prevederi.

Tarcea arată că actualele capacități administrative ale ÎCCJ fac imposibilă exercitarea unei astfel de atribuții, în condițiile în care instanța supremă se confruntă de mai mulți ani cu o lipsă „cronică” a spațiului iar Departamentul economic, dimensionat ca număr de personal, a fost nevoit să-și desfășoare activitatea în spații improvizate în alte locații.


Prin urmare, ea spune că prioritatea mandatului său va fi alocarea unui sediu corespunzător bunei desfășurări a activității de judecată din Înalta Curte.

Printre propunerile legislative avute în vedere, Cristina Tarcea enumeră reglementarea privind incompatibilitățile și lămurirea posibilității formulării de opinii separate.

De asemenea, ea consideră importantă continuarea soluționării în termen a recursurilor în interesul legii și a sesizărilor prealabile, a motivării și publicării deciziilor în termenele stabilite de lege.

Cristina Tarcea (54 de ani) a absolvit Facultatea de Drept a Universităţii Bucureşti în 1985. Între 1985 şi 1990 a fost avocat în baroul Ialomiţa, iar din 1990 a devenit a lucrat la Judecătoria Sector 3, Bucureşti.

Între 1999 şi 2002 a fost director al Direcţiei Agentului Guvernamental pentru Curtea Europeană a Drepturilor Omului, Integrare Europeană şi Drepturile Omului din cadrul Ministerul Justiţiei.

Între 2002 şi 2004 a ocupat funcţia de Secretar de Stat în Ministerul Justiţiei (în mandatul ministrului PSD Rodica Stănoiu, fost colaborator al Securității).

În 2004 a devenit judecător la instanţa supremă, Secţia Civilă şi proprietate Intelectuală. Numirea sa a fost una controversată, existând acuzațiică Tarcea nu avea experiența necesară.

Din 2013 este vicepreședinte al ICCJ.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Scumpirea energiei electrice a fost amplificată de mecanismul formării prețurilor adoptat în UE („pay as clear”), care promovează alinierea prețurilor angro la cel mai mare cerut pe piață.

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: