sâmbătă

24 februarie, 2024

17 noiembrie, 2021

Grupul JP Morgan Chase a cerut în justiție companiei Tesla despăgubiri de 162,2 milioane de dolari, plus dobânda și cheltuielile de judecată. A invocat pierderea unor drepturi cuvenite ca urmare evoluției pieței acțiunilor Tesla, după anumite declarații ale lui Elon Musk (foto) din 2018.

Declarațiile respective au provocat creșterea prețului acțiunilor Tesla peste un prag care ar fi îndeptățit JP Morgan să primească 228.775 acțiuni Tesla. Ceea ce nu s-a întâmplat, potrivit CNBC.

Elon Musk are reputația de a provoca mișcări pe piețele financiare prin declarațiile sale. Atâta vreme cât influențează piața criptomonedelor, care scapă oricărei reglementări, declarațiile lui Elon Musk rămân nepedepsite. Nu și când influențează bursele de acțiuni.


Ca urmare a declarațiilor menționate, Elon Musk a trebuit să plătească o amendă de 20 milioane de dolari, ca să stingă o investigație a SEC (autoritatea piețelor de capital din SUA) privind o presupusă fraudă cu valori mobiliare.

Declarațiile provocatoare se răzbună

Acum 3 ani, Elon Musk a declarat (pe Twitter) că se gândește să retragă Tesla de la Bursă și să plătească 420 de dolari / acțiune acționarilor care vor să se retragă.  Câteva săptămâni mai târziu Elon Musk a anunțat că renunță la idee, dar jocul declațiilor l-a costat postul de director general al companiei.

Apoi, luând ca reper prețul precizat de Elon Musk, JP Morgan s-a simțit îndreptățită să ajusteze valoarea unor titluri financiare derivate (warrants), invocând termenii contractuali din spatele acestora.

Warrant-urile sunt instrumente care dau dreptul de a cumpăra acțiuni ale unei companii, dacă prețul acestora ajung la un anumit preț.


JP Morgan pretinde că a avut dreptul să facă ajustările de preț ale warrant-urilor și Tesla trebuia să-i vândă acțiunile respective la prețul convenit, iar Tesla reproșează grupului financiar american că a acționat oportunist „pentru a profita de volatilitatea acțiunilor Tesla”.

În cele 16 luni care au urmat, acțiunile Tesla au coborât la 117 dolari / titlu și apoi au urcat peste 420 în decembrie anul trecut. Acum sunt cotate la peste 1.000 de dolari / titlu. JP Morgan spune că neonorarea de către Tesla a contractelor warrant a expus grupul cu o poziție deschisă neacoperită egală cu valoarea celor 282,775 de acțiuni cerute.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: