sâmbătă

20 aprilie, 2024

13 mai, 2021

foto: culture.readsector.com

Miliardarul Elon Musk, fondatorul Tesla, cea mai mare companii producătoare de mașini electrice, a fost autorul unui nou spectacol de volatilitate a criptomonedei bitcoin, anunțând pe neașteptate că Tesla nu va mai accepta plata directă în bitcoin a mașinilor sale, la nici două luni după ce acceptase.

Ca urmare, cotația Bitcoin este în scădere cu 12 – 13%, joi după amiază față de miercuri, adică între nivelurile de 49.000 și 50.000 de dolari / titlu.

Volatilitatea masivă a criptomonedelor este unul din efectele lipsei complete de reglementare a acestui tip de instrument. Pe piețele reglementate, declarațiile lui Elon Musk ar fi fost aspru sancționate.


În 24 martie, anunțul lui Elon Musk că Tesla acceptă plata directă în bitcoin, a oprit o degringoladă a criptomonedei, similară cu cea pe care tot el a produs-o acum.

Elon Musk are și reputația de a scoate din anonimat criptomonede, și numai menționându-le numele, sau glumind pe seama lor.

O curioasă amnezie temporară

Motivul invocat de Elon Musk este că se consumă foarte multă energie pentru tranzacțiile cu bitcoin, energie obținută „mai ales  din cărbune – cel mai rău dintre combustibilii fosili”, ceea ce contravine profilului ecologic al Tesla.


Analiștii se îndoiesc, însă, că Elon Musk ar fi suferit de vreo amnezie temporară și ar fi uitat, atunci când a acceptat bitcoin ca instrument de plată, că procesele de creare (mining) și tranzacționare a bitcoin din toată lumea consumă mai multă electricitate decât Suedia.

China contează pentru 75% din „mineritul” de bitcoin al întregii lumi și în China electricitatea se obține mai ales din cărbune.

(Citiți și: „Elon Musk anunță că mașinile Tesla se vor putea plăti și cu bitcoin”)

„Deci este cumva surprinzător că el tocmai s-a trezit la realitatea că bitcoin nu este chiar un proiect verde”, spune Rory Cellan-Jones pentru BBC.

Presiunea investitorilor sau/și pofta de speculație

Mai degrabă lui Elon Musk i s-a atras atenția că investitorii în acțiunile Tesla sunt mai ales adepții energiei curate, pe de o parte. Și, pe de altă parte, însăși Tesla este unul din marii speculatori ai criptomonedelor.

Tesla a dezvăluit în februarie că a cumpărat bitcoin de 1,5 miliarde de dolari. Declarații ca ale lui Elon Musk și investigarea legăturii dintre acestea și tranzacții duc adesea oficial la verdicte de manipulare la burse, urmate de sancțiuni aspre.

De altfel, însuși Elon Musk a fost nevoit să demisioneze din poziția de președinte al Tesla și să se mulțumească să fie doar directr general (CEO), după ce Security and Exchange Commission (SEC, autoritatea piețelor de capital din SUA) l-a dat în judecată pentru inducerea în eroare a investitorilor.

Ca să scape de proces, Elon Musk a mai plătit atunci și o amendă de 20 de milioane de doalri, pentru că a declarat că șia asigurat finanțare pentru a cumpăra acțiunile Tesla de la bursă la 420 de dolari  / titlu și a o delista.

(Citiți și: „Elon Musk, obligat să renunțe la funcția de președinte Tesla și să împartă cu compania o amendă de 40 milioane dolari”)

Declarația – un exemplu școlăresc de „așa nu”, a produs o creștere masivă a cotațiilor. SEC a spus apoi că Elon Musk nu-și asigurase finanțarea. Deși a trebuit să se supună Elon Musk a clasat acuzația SEC drept nejustificată.

Noi criptomonede de încurajat

Acum, Elon Musk s-a repliat în cazul criptomonedelor, spunând că Tesla le va accepta atunci când „mineritul” lor se va face cu energie mult mai sustenabilă.

„De asemenea, ne uităm la alte criptomonede care folosesc mai puțin de 1% din energia consumată de bitcoin pe tranzacție”, a mai scris Elon Musk în mesajul de pe Twitter.

Precizarea poate fi ușor considerată un îndemn pentru cumpărarea de criptomonede obscure, așa cum a fost dogecoin înainte să fie susținută de același Elon Musk, devenind apoi a patrea ceamai tranzacționată din lume.

 

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: