miercuri

5 octombrie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

3 septembrie, 2021

Economistul american Joseph Stiglitz, laureat al Premiului Nobel pentru Economie, spune că acum este momentul ca economia Statelor Unite să fie regândită, afirmând, citat de CNBC, că ”nu ar trebui să lăsăm o criză să se piardă”.

Joseph Stiglitz, fost vicepreședinte și economist-șef al Băncii Mondiale, a declarat joi că pandemia de coronavirus a scos în evidență cum actualul sistem economic nu funcționează, făcând referire la inegalitate, criza climatică și reziliență a economiei de piață. El s-a declarat optimist că multe din aceste probleme pot fi abordate simultan, deoarece sunt legate între ele.


Joseph Stiglitz a spus că, de exemplu, Statele Unite ar trebui să investească în infrastructură „verde” care creează locuri de muncă și ajută la atenuarea inegalităților.

„Odată ce vrei cu adevărat acest lucru, îți dai seama că putem ataca două sau trei din aceste probleme în același timp”, a declarat economistul în vârstă de 78 de ani, adăugând că Statele Unite au atât capitalul cât și forța de muncă pentru a realiza acest lucru.

Joseph Stiglitz a mai spus că ar fi „sănătos” pentru economia americană ca taxele să fie majorate „cu puțin” pentru a finanța „unele din lucrurile de care avem nevoie pentru binele comun”.

În luna iulie a acestui an 130 de țări au adoptat o rezoluție comună privind instituirea unui impozit de minim 15% pentru corporații, grupul țărilor G7 ajungând la un acord similar o lună mai târziu.


Stiglitz susține însă că o economie de succes nu este definită doar de nivelul taxării ci și de alți factori precum infrastructura sau cercetarea și dezvoltarea.

Acesta spune că există un consens tot mai larg că SUA trebuie să își modifice legile depășite, în vigoare de 125 de ani, pentru a limita puterile în exces ale piețelor în întreaga Americă.

Economistul mai spune că înăsprirea reglementărilor și creșterea impozitelor nu vor face ca Occidentul să își piardă atuurile în fața unor puteri emergente precum China.

„De fapt sunt destul de încrezător că această nouă agendă ne va întări”, susține Joseph Stiglitz.

Competiția face piețele mai inovatoare în timp ce monopolurile reduc nivelul de inovație, spune economistul. „Am văzut cum marile companii zdrobesc de fapt inovația”, susține acesta.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

13 state membre UE au semnat o scrisoare prin care solicită Bruxelles-ului să propună un plafon de preț la gaz la reuniunea miniștrilor UE de energie de săptămâna

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: