sâmbătă

9 decembrie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

23 septembrie, 2023

Migrația ar putea fi „o forță care să dizolve Uniunea Europeană” din cauza diferențelor culturale profunde dintre țările europene și a incapacității lor de a ajunge la o politică comună pe termen lung, a declarat cel mai înalt diplomat al UE, într-un amplu interviu acordat The Guardian.

Deși Rusia va încerca să acutizeze criza migrației în interiorul Europei, Josep Borrell a negat că conflictul din Ucraina a contribuit la această criză, pe care a descris-o drept o problemă veche de decenii alimentată de războaie și sărăcia din țările de origine ale migranților.

Comisarul UE pentru afaceri externe a spus că blocul comunitar a făcut miracole în plin război și că a fost una dintre forțele cheie care au creat o nouă ordine mondială în care sudul global merită mai mult respect și putere.


În interviul din The Guardian, reflectând asupra modului în care UE a fost schimbată de războiul din Ucraina și cum se poziționează Uniunea în această nouă ordine mondială, el a spus că țările europene au fost forțate să se trezească dintr-o siesta privind cheltuielile pentru apărare, în care au trăit sub umbrela nucleară americană.

Borrell a admis că naționalismul este din nou în ascensiune în Europa, afirmând însă că acest lucru se datorează mai mult migrației decât euroscepticismului.

„Au existat temeri că Brexit-ul va declanșa o epidemie. Iar asta nu s-a întâmplat. A fost un vaccin. Nimeni nu vrea să urmeze exemplul britanic de a părăsi Uniunea Europeană. Migrația reprezintă o diviziune mai mare pentru Uniunea Europeană. Iar ea ar putea fi o forță care să dizolve Uniunea Europeană”, a spus Borrell.

El a subliniat de asemenea că, în pofida faptului că UE are o graniță externă comună, țările membre nu au reușit să ajungă la un consens privind o politică unitară privind subiectul migrației. Șeful diplomației europene a pus această situație pe seama diferențelor culturale și politice adânci din interiorul blocului comunitar.


„Există unii membri ai Uniunii Europene care sunt pe stil japonez – nu vrem să ne amestecăm. Nu vrem migranți. Nu vrem să acceptăm persoane din exterior. Ne dorim puritatea noastră”, a spus el în interviul acordat celor de la The Guardian.

Borrell a dat contraexemplu în acest sens Spania, țara sa natală, despre care a spus că are o istorie îndelungată de a accepta migranți.

„Paradoxul este că Europa are nevoie de migranți fiindcă avem o creștere demografică atât de mică. Avem nevoie de migranți dacă dorim să supraviețuim din punct de vedere al forței de muncă”, a punctat acesta.

Josep Borrell a respins ferm sugestiile potrivit cărora războiul din Ucraina ar alimenta în vreun fel disputele din prezent privind migrația din interiorul UE.

„Problema presiunii migraționiste a fost în creștere, în principal datorită războaielor, nu doar din cauza războiului din Ucraina (…) Avem războiul din Siria, loviturile de stat militare din Sahel, trăim într-un cerc al instabilității din Gibraltar la Caucaz iar asta s-a întâmplat înainte de războiul din Ucraina și va continua după războiul din Ucraina”, a explicat el.

„Migrația din Africa nu este provocată de războiul din Ucraina. Rădăcinile migrației din Africa sunt lipsa de dezvoltare, creștere economică și guvernanța proastă”, a mai spus el.

Comentariile sale vin în contextul în care un număr uriaș de migranți africani a sosit recent pe insula italiană Lampedusa în decurs de doar 24 de ore, provocând noi îngrijorări privind capacitatea UE de a gestiona fluxurile migraționiste.

Franța a anunțat deja că nu va accepta din migranții care au debarcat la Lampedusa, în pofida apelului lansat de Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene, privind necesitatea unui „răspuns european” la problema imigrației ilegale.

***

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket
Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

A apărut nr. 80 (al 21-lea, socotindu-se în sens invers)

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: