Prețurile la energie cresc peste tot, a declarat seful diplomației europene, Josep Borrell (foto), Înaltul Reprezentant al UE pentru politică externă, în timpul unei vizite în Albania, a doua cea mai săracă țară din Europa. El a precizat, potrivit Euractiv, că în loc să plătească 50 de euro pe mW/oră acum plătește 500 de euro.
Comentariul a fost făcut în timpul vizitei sale la Tirana de marți, unde s-a întâlnit cu mai mulți oficiali și a discutat despre invazia rusă a Ucrainei, creșterea prețurilor și integrarea Balcanilor de Vest în UE.
„Îmi plăteam factura de electricitate acasă, în Spania, la 50 de euro mW pe oră și acum este de aproximativ 500 de euro pe mW/oră… Asta s-a întâmplat cu toată lumea”, a spus el, adăugând: „este un fenomen care va afecta și cele mai sărace țări”.
O comparație: Josep Borell câștigă în câteva ore cât câștigă un albanez într-o lună
Josep Borrell câștigă peste 288.000 de euro pe an pentru rolul său în UE. Între timp, albanezul mediu câștigă 393 de euro pe lună, cam cât câștigă Josep Borrell într-o jumătate de zi.
Gospodăriile albaneze primesc facturi de peste 120 euro în această iarnă, chiar și cu o utilizare moderată a energiei electrice. Tot în Albania, prețurile la combustibil au crescut cu până la 70% la pompă. Din prețul total pe litru plătit de albanezi, 53% este impozit guvernamental.
În timpul conferinței de presă, Josep Borrell – ca familie politică de stânga, socialist spaniol – a spus că creșterile de prețuri nu se datorează sancțiunilor pe care UE și SUA le-au impus Rusiei, ci mai degrabă războiului în sine.
„Războiul a creat o perturbare majoră a economiei mondiale. Dar este un proces care a început cu creșterea mai devreme a energiei, a gazului și este o consecință a dependenței pe care o avem, pe care Rusia o folosește ca armă. Nu este o chestiune legată de sancțiuni, ci de război.”
Oficialul european nu a făcut nicio referire la protestele aflate în desfășurare în Albania.
Premierul Edi Rama a susținut luni că un oficial de la Bruxelles i-a spus că protestele cu revendicări economice servesc interesele Rusiei și s-a întrebat, retoric, cine se află în spatele protestatarilor din Tirana.
Euractiv a întrebat Comisia Europeană dacă ce spune premierul albanez este adevărat sau dacă declarația premierului reflectă în vreun fel poziția Comisiei Europene. Euractiv precizează că nu a primit răspuns la întrebări.