16 martie, 2022

Miniștrii de finanțe ai UE au convenit marți să subvenționeze prețurile combustibililor pentru gospodării și să ofere sprijin companiilor afectate de creșterea prețurilor la energie ca urmare a invaziei Ucrainei de către Rusia, a declarat ministrul francez de finanțe Bruno Le Maire, potrivit Euractiv.

„Acest război din Ucraina duce la o creștere bruscă a prețului mărfurilor, în special al gazelor și al alimentelor. Acest lucru necesită un răspuns economic coordonat din partea statelor europene”, a declarat Bruno Le Maire (foto), într-o conferință de presă.

Bruno Le Maire, a cărei țară deține președinția rotativă a UE, a declarat că strategia comună se bazează pe propunerile Comisiei Europene de a reduce restricțiile asupra ajutoarelor de stat pe care membrii UE le pot acorda.


„Strategia se bazează pe trei aspecte cheie. În primul rând, sprijin pentru toate gospodăriile afectate de creșterea bruscă a prețurilor la combustibil. Pe acesta am făcut-o în Franța și multe alte țări europene au făcut același lucru, sau se gândesc să o facă”, a spus Le Maire, adăugând că mulți europeni nu au încotro și trebuie să folosească mașina pentru a ajunge la serviciu. ”Ar fi un fel de reducere a prețurilor la pompă”, a adăugat oficialul.

A doua măsură de sprijin a fost de a ajuta companiile cel mai grav afectate de creșterea prețurilor la gaze. Ajutorul ar veni sub formă de împrumuturi garantate de guvern sau subvenții pentru companii care consumă multă energie.

A treia măsură a fost diversificarea surselor de energie pentru ca UE să devină independentă de Rusia, care este cel mai mare furnizor de energie al său. Rusia furnizează 45% din gazul consumat de Europa, mai mult de un sfert din petrol și jumătate din cărbune.

„Trebuie să ne construim independența energetică cât mai curând posibil. Trebuie să grăbim investițiile, trebuie să diversificăm sursele de energie, trebuie să diversificăm sursele de aprovizionare, trebuie să facem stocuri”, a spus Bruno Le Maire.


Vicepreședintele Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis, a declarat că țările UE ar putea finanța astfel de investiții din împrumuturi foarte ieftine disponibile în cadrul fondului de redresare al UE, care au rămas neexploatate.

„Există încă 200 de miliarde de euro disponibile în împrumuturi pe care statele membre le pot solicita până în august 2023 pentru a finanța mai multe investiții și reforme”, a declarat Dombrovskis.

Șefii de state și de guvern s-au întâlnit la Bruxelles vinerea trecută și au invitat Comisia Europeană „să propună un plan pentru a asigura securitatea aprovizionării și prețuri accesibile la energie în următorul sezon de iarnă”, Planul ar trebui prezentat până la sfârșitul lunii martie.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: