luni

22 aprilie, 2024

8 aprilie, 2021

La Casa Albă a fost demarată procedura de numire a unui emisar special care să conducă negocieri pentru blocarea construcției gazoductului Nord Stream 2, au declarat pentru Politico actuali și foști oficiali americani. Administrația Biden continuă eforturile fostei administrații de a bloca proiectul germano-rus aproape finalizat, proiect care ar oferit Moscovei un avantaj financiar și geopolitic major.

Amos Hochstein (foto dreapta), care a fost emisar special și coordonator pentru afaceri internaționale în domeniul energiei în mandatul președintelui Barack Obama și consilier al vicepreședintelui de atunci, actualul președinte Joe Biden, i-a fost oferit acest rolul la sfârșitul lunii trecute, fiind în prezent supus procedurilor standard de verificare. Amos Hochstein nu a acceptat încă acest post.


Contactat de Politico, Amos Hochstein, care la sfârșitul anului trecut a renunțat la poziția de membru al comitetului de supraveghere al companiei energetice ucrainene Naftogaz, a refuzat să comenteze propunerea primită.

Potențiala numire a unui emisar special însărcinat cu blocarea Nord Stream 2 arată o preocupare crescută a actualei administrații americane vizavi de acest proiect, în condițiile în care fosta administrație – care pusese ”diplomația conductei” în seama experților în afaceri europene din cadrul Consiliului pentru Securitate Națională și a Departamentului de Stat – nu a reușit să blocheze acest proiect.

Deși nu este încă clar care ar fi mandatul și instrumentele cu care va opera emisarul special, rolul acestuia ar fi cel, puțin inițial, axat pe gestionarea unui echilibru delicat între blocarea proiectului și pericolul alienării Germaniei, aliat important al SUA în Europa.

Mandatul s-ar putea extinde ulterior către problemele energetice internaționale, similar cu ceea ce făcea Amos Hochstein la Departamentul de Stat în mandatul lui Barack Obama, au spus două persoane implicate în discuții.


Dacă va accepta propunerea, misiunea lui Amos Hochstein va fi aproape imposibilă în condițiile în care guvernul Germaniei exclude varianta renunțării la proiect, ba chiar a înaintat SUA propuneri ”compensatorii”, inclusiv comerciale și de investiții. Toate propunerile germane au fost respinse în Statele Unite, bipartizan, pentru că Washingtonul consideră inacceptabil ca Rusia să dețină infrastructură pe teritoriul NATO.

Administrația americană consideră că acest proiect va oferi Rusiei mijloace de a pune presiune pe state UE și va lipsi Ucraina atât de energie cât și de venituri substanțiale încasate din taxa de tranzit a gazelor rusești către Europa.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: