luni

24 iunie, 2024

10 noiembrie, 2022

„Flirtul֧” în jurul pragului de preț de 100 de dolari / baril este riscant pentru economia globală, potrivit directorului Agenției Internaționale pentru Energie (IEA), Fatih Birol. Șeful IEA  s-a declarat surprins de decizia de scădere a producției luată de cartelul OPEC – o schimbare de politică față de comportamentul anterior.

Piața a mai vizitat pragul de 100 în trecut, nu numai în acest an (când a depășit și pragul de 124 de dolari, după izbucnirea războiului din Ucraina). Atunci, însă, exportatorii de petrol obișnuiau să calmeze piețele, a amintit Fatih Birol, citat de Reuters.

„Decizia poate pune o presiune în plus pe inflaţie şi ar putea slăbi economia mondială”, a declarat Fatih Birol, aflat la Conferinţa Naţiunilor Unite privind schimbările climatice (COP27), care se desfăşoară în aceste zile în Egipt, la Sharm El-Sheikh.


Datele despre creșterea neașteptată a stocurilor de petrolm ale SUA a dus la scăderea cotațiilor petrolului: cu 0,42% pentru ţiţeiului american West Texas Intermediate (WTI) până la 85,47 dolari / baril. Țițeiul de tip Brent se vindea cu 92,44 dolari / baril (într-o tonă de petrol încap circa 7 barili, în funcție de densitatea petrolului).

Agenţia Internaţională a Energiei (IEA) a fost înființată ca răspuns la şocul petrolier din 1973 – 1974, pentru a coordona stocurile de petrol. De atunci, prestigiul organizației, dedicată mai ales țărilor OECD, a crescut, devenind unul dintre arbitrii și consultanții respectați.

***


Articole recomandate:

Etichete: , , ,

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: