miercuri

1 februarie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

24 iunie, 2022

Liderii statelor membre NATO vor lua, săptămâna viitoare la summitul de la Madrid, “decizii importante” la cinci capitole “cheie”, printre care sprijinul pentru Ucraina, consolidarea prezenței militare și aprobarea noului Concept Strategic, documentul care va orienta strategiile Alianței în anii următori, a anunțat joi secretarul general al Alianței, Jens Stoltenberg, citat de EFE, potrivit Agerpres.

Vorbind la o conferință de presă comună cu premierul ceh Petr Fiala, secretarul general al NATO a amintit despre acest Concept Strategic că reprezintă “planul cardinal pentru viitorul Alianței noastre”, precizând că acesta “va stabili poziția noastră comună față de Rusia, provocările emergente și China, precum și asocierea noastră cu UE, care a atins niveluri fără precedent”.

Acest document, revizuit ultima dată în anul 2010, descrie obiectivele NATO, identifică trăsăturile esențiale ale mediului de securitate și oferă orientări pentru adaptarea forțelor armate.


“Intensificăm descurajarea și apărarea, ne consolidăm prezența, capacitățile și disponibilitatea, în special în partea estică a Alianței”, a adăugat Stoltenberg.

Vor fi de asemenea adoptate măsuri de susținere a Ucrainei și a “altor parteneri în situație de risc”, NATO având prevăzut să aprobe pentru Ucraina “un pachet exhaustiv de asistență”. La summitul NATO va participa și președintele ucrainean Volodimir Zelenski, dar el va interveni prin legătură video.

Liderii statelor NATO vor aborda de asemenea la summit problema bugetelor alocate apărării și “vor ameliora repartizarea cheltuielilor, cu mai multe investiții în apărare care să fie făcute împreună”.

Summitul de la Madrid va lua în discuție și cererile Finlandei și Suediei de aderare la Alianță, blocate însă de veto-ul Turciei, care solicită celor două țări să-și schimbe radical atitudinea față de organizațiile politice kurde.


“Turcia are preocupări legitime pentru securitatea sa și lucrăm la soluționarea lor împreună cu Suedia și Finlanda”, a declarat Stoltenberg despre acest subiect.

Summitul de săptămâna viitoare, a mai spus el, este “o oportunitate de a ne angaja din nou față de legătura vitală între Europa și America de Nord”.

La rândul său, premierul ceh Petr Fiala a subliniat că războiul rus împotriva Ucrainei va fi în centrul summitului de la Madrid și al președinției semestriale a Consiliului UE care va fi preluată de Republica Cehă pe 1 iulie. El și-a manifestat speranța că în timpul acestei președinții va fi semnată la Praga o nouă declarație comună asupra cooperării între UE și NATO.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

România a reușit să facă progrese semnificative în ceea ce privește recuperarea decalajului față de media în privind PIB-ului pe cap de locuitor. Odată cu aderarea la NATO

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: