miercuri

28 februarie, 2024

10 decembrie, 2022

Secretarul general al Alianței Nord-Atlantice (NATO), Jens Stoltenberg, şi-a exprimat îngrijorarea că luptele din Ucraina ar putea scăpa de sub control şi ar putea să devină un război între Rusia şi NATO, relatează The Guardian.

„Dacă lucrurile merg prost, pot merge groaznic de prost”, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg (foto), pentru postul norvegian de televiziune NRK.

„Nu există nicio îndoială că un război în toată regula este o posibilitate”, a spus Jens Stoltenberg.

E de evitat un război NATO vs Rusia


Jens Stoltenberg, fost prim-ministru al Norvegiei, a menționat că este important să se evite un conflict „care să implice mai multe ţări din Europa şi care să devină un război în toată regula în Europa”.

„Este un război teribil în Ucraina. Este, de asemenea, un război care poate deveni un război în toată regula ce riscă să se extindă într-un război major între NATO şi Rusia. Lucrăm în fiecare zi pentru a evita acest lucru”, a spus secretarul general al NATO.

(Citiți și: „VIDEO Putin: Rusia ar putea lua în considerare un atac nuclear preventiv”)

Moscova i-a acuzat în mod repetat pe aliaţii din NATO că au devenit efectiv parte din conflict, furnizând arme Ucrainei, antrenându-i trupele şi furnizând informaţii militare pentru a ataca forţele ruseşti.

În comentarii care au reflectat tensiunile în creştere dintre Rusia şi Occident, preşedintele Vladimir Putin a sugerat vineri că Moscova s-ar putea gândi să folosească ceea ce el a descris ca fiind conceptul american de „atac preventiv”.


„În primul rând, Statele Unite au dezvoltat conceptul de lovitură preventivă. În al doilea rând, ei dezvoltă un sistem de atac care vizează dezarmarea” inamicului, a declarat presei preşedintele Putin. 

Poate că Moscova ar trebui să se gândească la adoptarea „ideilor dezvoltate de americani pentru a-şi asigura propria securitate”.”Doar ne gândim la asta”, a precizat liderul de la Moscova.

Preşedintele Putin a afirmat, de asemenea, că rachetele de croazieră şi sistemele hipersonice ale ţării sale sunt „mai moderne şi chiar mai eficiente” decât cele ale Statelor Unite.

SUA: Orice discuție despre armele nucleare este iresponsabilă

Departamentul de Stat al SUA a condamnat, miercuri, aceste declaraţii, spunând că „orice discuţie, oricât de vagă, despre armele nucleare este absolut iresponsabilă”.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Un răspuns

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Un răspuns

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

(Textul de mai jos e preluarea integrală a editorialului de

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: