vineri

30 septembrie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

6 februarie, 2012

Fondul Monetar Internaţional (FMI) se aşteaptă ca acordul cu România să continue după demisia premierului Emil Boc, a delcarat luni şeful misiunii FMI în România, Jeffrey Franks.

„Nu văd niciun motiv pentru care aceasta (demisia premierului Boc – n.r.) să aibă vreun impact asupra acordului. Avem toate așteptările ca acordul să continue”, a afirmat Franks, citat de Reuters.

Reprezentanţii FMI au încheiat duminică cea de-a patra misiune de evaluare a acordului preventiv cu România şi au recomandat eliberarea unei noi tranşe, de peste 500 milioane euro.


Și duminică, într-o conferință de presă, Franks a spus că se așteaptă ca orice guvern care va veni la Putere în România să susțină acordul cu FMI.

”Toate partidele sunt conştiente, iar eu mă aştept ca orice schimbare de guvern să nu ducă la ieşirea din program. (…) Am aşteptări foarte bune ca politicienii responsabili şi toate partidele să înţeleagă pe deplin nevoia de continuare a acestor reforme. O schimbare de guvern nu ar trebui să ducă la schimbarea politicilor care asigură stabilitatea economică câştigată în ultimii ani”, spunea duminică Franks.

Emil Boc și-a dat luni demisia din funcția de prim-ministru.

Bursa de la Bucureşti era în scădere cu 0,77%, după anunţul premierului Emil Boc privind depunerea mandatului Guvernului, dar brokerii spun că decizia a influenţat marginal cotaţiile de la BVB, relatează Mediafax.


Unii brokeri apreciază că ştirea privind depunerea mandatul Guvernului nu a avut un impact major întrucât la guvernare vor rămâne aceleaşi partide, însă incertitudinea politică nu poate avea un efect pozitiv în piaţă. Investitorii vor fi precauţi, deoarece nu este clar ce strategie va adopta viitorul premier.

„După demisia Guvernului este incertitudine în rândul investitorilor, iar aceasta nu face bine pieţei”, a declarat directorul de tranzacţionare al Intercapital Invest, Mihai Mureşian.

Bursa era în stagnare la momentul anunţului premierului, după care a început să scadă uşor.

După primele 50 de minute ale şedinţei de luni, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în scădere cu 1,17%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic plasau indicele BET-NG cu 0,58% sub închiderea precedentă.

Totodată, indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea (FP), a scăzut cu 1,6%.

La ora 10:50 indicele extins al Bursei, BET-XT, era în coborâre cu 1,37%. Indicele reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

Tranzacţiile din primele minute au cumulat 9,9 milioane lei (2,2 milioane de euro), iar cele mai tranzacţionare erau acţiunile FP.

Bursele europene au deschis de asemenea în scădere, după ce au încheiat săptămâna trecută la maximul ultimelor şase luni, investitorii fiind îngrijoraţi de situaţia din Grecia, unde partidele politice refuză să accepte condiţiile cerute de instituţiile financiare internaţionale în schimbul unui nou „bailout”.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

13 state membre UE au semnat o scrisoare prin care solicită Bruxelles-ului să propună un plafon de preț la gaz la reuniunea miniștrilor UE de energie de săptămâna

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: