marți

16 august, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

31 iulie, 2012

Preşedintele Eurogrupului, Jean-Claude Juncker, este îngrijorat de faptul că zona monetară unică este prezoniera dezbaterii politice din Germania, după cum a declarat într-un interviu acordat cotianului francez “Le Figaro”.

“Lunile care vin vor fi tensionate. Trăim sub dictatura termenului scurt. Liderii sunt obligaţi să reacţioneze la tot ce se întâmplă, tot timpul, ca într-un foc de artificii, care nu are nimic de-a face cu problemele reale. Nu au prea mult timp la dispoziţie, ca să gândească. Eu susţin că pieţele greşesc astăzi, aşa cum s-au înşelat de multe ori. Timp de zece ani ne-au făcut să credem că Grecia stă, din punct de vedere financiar, la fel de bine precum Germania! Criza va da dreptate celor care reacţionaează calm şi în linişte, nu celor care urmează soluţii proaste, de moment”, a spus Juncker.

Oficialul european declară că ei care consideră că ieşirea Greciei din zona euro va rezolva într-un fel problema, se înşeală şi nu înţeleg cauzele profunde ale crizei. Cu siguranţă, însă, Grecia trebuie să îmbunătăţească măsurile pe care le aplică, dar nimeni nu poate ignora enormitatea costurilor de excludere, pentru restul membrilor zonei euro, dacă ne gândim la unda de şoc care va urma. Orice altceva este o joacă politică, spune şeful Eurogrupului.


El a mai precizat că zona euro este pregătită ca, împreună cu Banca Centrală Europeană, să activeze Fondul European de Stabilitate Financiară (FESF). “Suntem într-un punct crucial, mai rămâne de precizat ritmul şi măsura. Vom acţiona împreună cu BCE, fără a-i afecta independenţa. Când spun ,,noi,, mă refer la fondul de salvare FESF, cu alte cuvinte cele 17 guverne din zona euro”, a spus Juncker, subliniind că această instituţie financiară “se bucură de mare încredere”.

“Problema nu este banca, ci politicienii. BCE este o instituţie independentă, ea nu se subordonează comenzilor unor guverne şi nu este obligată să-şi coordoneze poziţia cu acestea”, a spus Juncker, estimând că o “perioadă extrem de importantă pentru zona euro este aşteptată pentru sfârşitul acestui an”.


Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Scumpirea energiei electrice a fost amplificată de mecanismul formării prețurilor adoptat în UE („pay as clear”), care promovează alinierea prețurilor angro la cel mai mare cerut pe piață.

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: