joi

18 august, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

5 iunie, 2014

Candidatul PPE pentru preşedinţia Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a făcut primele declaraţii după zile întregi de tăcere, în timp ce opozanţii săi – şi în special premierul britanic David Cameron – au fost tot mai vocali în a-şi exprima poziţia de a nu-l susţine pentru nominalizarea Consiliului.

Joi, luxemburghezul a trecut la atac, spunând că nu va cere în genunchi sprijinul Marii Britanii. În plus, i-a criticat pe liderii europeni pentru că l-au ignorat după ce grupul politic din care face parte a câştigat alegerile europene.

Mai mult, Jean-Claude Juncker a vorbit şi despre campania ngeativă de presă a publicaţiilor britanice, împtoriva candidaturii sale.


David Cameron se opune cu fermitate nominalizării luxembrughezului pentru şefia Comisiei Europene şi a ameninţat cu folosirea „armei nucleare”: părăsirea UE de către Marea Britanie, dacă luxemburghezul devine preşedinte al CE.

„Este o greşeală să cedăm în faţa britanicilor”, a spus joi Juncker într-un întâlnire, cu uşile închise, a grupului PPE, potrivit surselor The Guardian. „Nu voi fi obligat să mă pun în genunchi în faţa Marii Britanii”, a adăugat acesta.

Ceea ce îl deranjează cel mai tare este campania din presa britanică. „Jurnaliştii de la tabloide miş-au ocupat casa, fotografii îmi hrţuiesc vecinii, îi întreabă pe aceştia lucruri despre familia mea. Pregătiţi-vă pentru mult mai multe mizerii”, le-a spus el colegilor din partid.

Angela Merkel, cel mai puternic lider popular european, încearcă să găsească o cale de mijloc între nominalizarea lui Jean Claude Juncker, pentru care şi-a exprimat deschis sprijinul, şi opoziţia lui David Cameron. Guardian susţine că miercuri seara cancelarul german a petrecut o oră, la miezul nopţii, în reşedinţa ambasadorului britanic de la Bruxelles, în discuţii cu David Cameron.


Discuţiile au fost „sincere şi constructive”, chiar dacă cei doi nu au ajuns la nicio concluzie. Oficialii britanici îşi arată ostilitatea faţă de fostul premier luxemburghez, considerându-l ” o figură a trecutului”.

„Chestiunea fundamentală este că în următorii cinci ani comisia va trebui să joace un rol diferit. Assta înseamnă să alegem persoana potrivită pentru acest job. Vom fi mai exigenţi cu ceea ce are de fcut Ue şi ce face de fapt şi asta înseamnă să avem politicile şi personalităţile potrivite”, spun aceştia.

Jean-Claude Juncker s-a simţit abandonat de liderii europeni, care nu au fost prea vocali în a conbate opoziţia lui David Cameron. Tocmai de aceea, el afirmă că va încerca să facă o largă coaliţie care să îl susţină în parlament.

„Cu excepţia a doi premieri, nu am auzi niciun cuvânt din partea lui Herman Van Rompuy şi a celorlalţi”, s-a plâns luxemburghezul. „Dacă liderii nu sunt capabili să facă propuneri, am decis să recurg la votul parlamentului.Voi negocia informal ceea ce s-ar putea transforma într-un program pentru viitoarea Comisie”, a spus Jean-Claude Juncker.

El vrea să îşi atragă sprijinul social-democraţilor, liberalilor şi verzilor. „Voi începe să negociez cu socialiştii. Aş fi bucuros să discut şi cu celelalte partide democraţice, verzii şi liberalii”, a spus Juncker.

O mare coaliţie cu social-democraţii ar duce la obţinerea a aproximativ 400 de voturi din 751. „Nu este suficient. Dacă aş şti că toate partidele din PPE mă sprijină, negocierile ar fi mai uşoare”, a afirmat el.

Fostul şef al Eurogrupului crede că redresarea economică şi crearea de locuri de muncă sunt priorităţile noii Comisii, dar că regulile nu trebuie relaxate pentru Matteo Renzi şi Francois Hollande, liderii de centru-stânga ai Italiei şi Franţei.

„Criza nu s-a terminat încă. Dacă dăm acum semnalul că megem într-o cu totul altă direcţie, atunci acesta ar fi semnalul greşit. Politicile bugetare trebuie să rămână aşa cum sunt”, a spus Jean Claude Juncker în limba germană. Apoi, trecând la limba engleză, a adăugat: „Altfel, ne decredibilizăm – în original we would fuck our own credibility.”

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Scumpirea energiei electrice a fost amplificată de mecanismul formării prețurilor adoptat în UE („pay as clear”), care promovează alinierea prețurilor angro la cel mai mare cerut pe piață.

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: