Jean -Claude Juncker, candidatul PPE pentru şefia Comisiei Europene , a fost nominalizat de Consiliul European, în urma unui vot al liderilor statelor UE.
„S-a luat o decizie. Consiliul European îl propune pe Jean-Claude Juncker ca urmptorul preşedinte al Comisiei Europene”, a anunţat Herman Van Rompuy într-o postare pe Twitter.
Este pentru prima dată când ocupantul acestei funcţii nu este ales prin consens de către liderii europeni, ci printr-un vot, cerut de premierul britanic David Cameron.
Înfrângerea anticipată a acestuia s-a produs, în condiţiile în care au fost 26 de voturi în favoarea politicianului din Luxemburg şi doar două împotriva, adică al premierului Cameron şi al celui al Ungariei, Viktor Orban.
„Sunt zile în care este foarte important să ţii la principiile pe care le ai şi la convingerile tale, chiar dacă sorţii sunt clar în defavoarea ta – iar astăzi este una dintre acele zile”, scria pe Facebook premierul britanic, cu câteva ore înainte de decizia Consiliului.
Oficiali britanici au explicat încăpătânarea, sau consecvenţa – cum au numit-o ei – prim ministrului de a cere un vot în Consiliu, în ciuda certitudinii ca va pierde, prin dorinţa lui David Cameron de a-i face pe liderii europeni să ăşi asume nominal şi deschis susţinerea lui Jean-Claude Juncker.
Prima reacţie a premierului Regatului Unit a venit tot pe faceboo, acolo unde a postat: „Le-am spus liderilor UE că ar putea ajunge să regrete noul mod de alegere a preşedintelui Comisiei. Eu întotdeauna voi apăra interesele Regatului Unit”.
Jocul politic se mută în PE
De acum, jocul politic se mută în Parlamentul European. Jean-Claude Juncker va negocia în următoarele zile cu socialiştii şi alte grupuri politice. Obiectul negocierii este programul politic al acestuia: mai detaliat decât strategia prezentată de Herman Van Rompuy Consiliului, dar mai puţin specific decât ceea ce ar putea fi programul viitoarei Comisii.
În 16 iulie parlamentul trebuie să voteze nominalizarea lui Juncker, iar grupul socialiştilor şi democraţilor din PE a postat deja pe Twitter o primă poziţie: „Îl vom susţine pe Jean-Claude Juncker dacă respectă programul nostru politic pentru schimbare”.
S&D şi PPE au creat deja premisele unei mari coaliţii în PE încă din această săptămână, iar împreună ar avea 54,9% din voturi, adică 412 mandate.