marți

16 iulie, 2024

16 august, 2023

Economia Japoniei a înregistrat a treia expansiune economică trimestrială consecutivă, bazată pe creșterea robustă a exporturilor, care au contribuit la o creștere anuală de 6% în trimestrul al doilea, depăşind cu uşurinţă aşteptările pieţei.

Economiştii chestionaţi de Reuters se aşteptau ca a treia mare economie din lume să înregistreze o creştere de 3,1% în trimestrul aprilie-iunie, arată CNBC, post prleuat de News.ro.

Creșterea trimestrială a fost însă mai modestă, de 1,5%, depăşind totuși aşteptările de 0,8%.


Indicele de referinţă Nikkei 225 a extins uşor câştigurile , în timp ce yenul japonez şi-a redus pierderile faţă de dolarul american şi obligaţiunile guvernamentale japoneze, cu diferite maturităţi, au rămas în general neschimbate.

Redresare continuă după pandemie

Datele de marţi referitoare la PIB au urmat unei creşteri anuale de 2,7% în primul trimestru, indicând o redresare continuă a Japoniei post-Covid.

Totuşi, decalajul mai mic dintre realitate şi aşteptări în creşterea trimestrială temperează orice optimism pe termen lung.

”Economia Japoniei s-a extins într-un ritm extrem de rapid trimestrul trecut, dar ne aşteptăm la o nouă încetinire în a doua jumătate a anului”, a scris Marcel Thieliant, director pentru Asia-Pacific la capital Economics, într-o notă.


Exporturile s-au redresat cu o creştere de 3,2% faţă de trimestrul precedent, în mare parte datorată de creşterea livrărilor de maşini, în timp ce importurile au scăzut cu 4,3% în perioada de timp raportată.

****

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: