luni

15 iulie, 2024

25 septembrie, 2015

janet yellenJanet Yellen, preşedintele Fed, spune că banca centrală din Statele Unite are intenţia de a majora dobânzile în acest an, însă admite că „surprizele” economice ar putea duce la o schimbare a planului.

„Cei mai mulţi membri ai FOMC (Federal Open Market Committee – comitetul care supraveghează operaţiunile de piaţă monetară a Statelor Unite, n.r.) anticipează la ora actuală că atingerea acestor condiţii va presupune cel mai probabil o creştere iniţială a dobânzii federale la finele anului, urmată de o înăsprire treptată”, a spus preşedintele Fed joi. „Dar dacă economia ne va face o surpriză, judecata noastră în legătură cu politica monetară adecvată se va schimba”, a adăugat Janet Yellen.

Declaraţiile sale vin la o săptămână după ce FOMC a decis menţinerea dobânzilor aproape de zero, motivând că „recentele evoluţii financiare şi economice” ar putea frâna creşterea economică şi inflaţia din SUA. Asta în contextul unei încetiniri a economiei chineze, după o devalorizare surprinzătoare a yuan-ului, care a ridicat noi temeri cu privire la perspectivele mondiale de creştere.


„Nu s-a schimbat nimic semnificativ în ultima săptămână, dar ne prezintă o nouă versiune”, a subliniat Tom Porcelli, economist şef la RBC capital Markets, citat de Bloomberg. Economistul crede că discursul arată faptul că Janet Yellen susţine, personal, o creştere a dobânzilor.


Articole recomandate:

Etichete: , ,

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: