vineri

26 aprilie, 2024

19 martie, 2019

Judecătoarea Andreea Sârbu și cei doi jandarmi care nu au reușit să o convingă să renunțe la protestul de pe treptele CAB

Jandarmii au încercat să împiedice obișnuitul protest al magistraților care are loc luni seara pe treptele Palatului de Justiție, care este sediul Curții de Apel București. Angajații Ministerului de Interne au invocat un ordin al conducerii CAB, conform căruia treptele instituției sunt „spațiul juridic al instituției”, iar reprezentanții acesteia „vor să se delimiteze”.

A rămas pe treptele CAB judecătorea Andreea Sârbu, de la Judecătoria Sectorului 1, căreia i s-au alăturat ulterior și ceilalți magistrați (mai puțini de 20) carese se mutaseră lângă un colț al clădirii.

„Cred că oricine vrea sa protesteze trebuie să aibă dreptul să o facă. (…) Îmi doresc o revizuire a legilor justiției, care încalcă independența justiției. Lăsând la o parte ordonanțele, care evident că ne încalcă independența, nici cele trei legi ale justiției nu respectă statul de drept”, a declarat judecătoarea, într-o filmare publicată pe Facebook de Rezistența TV.


Întrebată despre faptul că magistrații au fost împiedicați să protesteze, ea a afirmat: „Președintele Curții de Apel București ne interzice să stăm pe treptele Curții (…) am înțeles că există un ordin, pe care nu l-am văzut (…) Dreptul la libera exprimare nu ni-l poate interzice nimeni. Este un drept pe care îl avem și noi, magistrații, ca orice cetățean”.

„Este un protest tăcut al colegilor judecători și procurori. Este public ce cerem în legătură cu legile justiției și cu modalitatea în care se întâmplă modificările legislative în această perioadă. Dialogul cu celelalte puteri ale statului ar trebui, la acest moment, să fie în sensul păstrării principiului echilibrului și transparenței.

Toate solicitările judecătorilor și procurorilor sunt publice prin intermediul asociațiilor sau demersuri personale”, a declarat, potrivit Mediafax, procurorul DNA Alexandra Lăncrănjan, cea care instrumentează dosarul mare Tel Drum, cel în care este acuzat și Liviu Dragnea și care are ca obiect fraudarea unor fonduri europene.

Este a șasea săptămână de când magistrații protestează tăcut față de OUG 7, adoptată pe 2 februarie, o reglementare ce a modificat legile Justiției, fără consultări cu cei din domeniu.Judecătorii și procurorii cer abrogarea acestui document și aplicarea tuturor recomandărilor MCV, inclusiv desființarea Secției pentru investigarea infracțiunilor din justiție (SIIJ).


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: