12 septembrie, 2018

Jandarmeria Română a depus la Direcția de Investigare a a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) o sesizare în care acuză că la Protestul Diasporei s-au săvârșit infracțiuni împotriva ordinii constituționale. Aceasta însemană că pe 10 august s-ar fi încercat o lovitură de stat, în opinia Jandarmeriei Române, instituție subordonată ministrului de Interne, Carmen Dan.

Este fără precedent ca o instituție a statului să reclame o tentativă de lovitură de stat, după iunie 1990, când acuzațiile nu au fost decât declarate de cei de la putere, dar nu a existat o sesizare oficială în acest sens.

Demersul apare după ce, duminică, Liviu Dragnea a spus că pe 10 august s-a încercat o lovitură de stat.

Acuzația


Codul Penal la Art. 397 – Actiuni impotriva ordinii constitutionale:

(2) Întreprinderea de acțiuni violente împotriva persoanelor sau bunurilor săvârșite de mai multe persoane împreuna, în scopul schimbării ordinii constituționale ori al îngreunării sau împiedicării exercitării puterii de stat, daca se pune în pericol securitatea naționala, se pedepsește cu închisoarea de la 10 la 20 de ani și interzicerea exercitării unor drepturi.

Reamintim că Jandarmeria este condusă de Ionuț Cătălin Sindile, împuternicit de ministrul Carmen Dan în această funcție, dupa ce mandatul fostului șef, Sebastian Cucoș, care era la rându-i împuternicit, a expirat.

De asemenea, maiorul Laurențiu Cazan, cel care a coordonat intervenția în forță de pe 10 august din Piața Victoriei, a fost promovat în funcția de director general al Direcției Generale de Jandarmi a Municipiului București ca fiind noul director general al acestei instituției.

(Citiți și: Laurențiu Cazan, cel care a coordonat intervenția în forță din Piața Victoriei, promovat la conducerea Jandarmeriei București)


De pe 23 august, procuror-șef al DIICOT este Felix Bănilă, propunerea ministrului Tudorel Toader.

În paralel, la Parchetul General se desfășoară o investigație privind violențele jandarmilor și, până acum, au fost depuse aproape 800 de plângeri penale din partea unor protestatari care au suferit vătămări în timpul mitingului din 10 august. Majoritatea lor au certificate medico-legale de constatare a unor răni provocate de bastoanele sau pumnii jandarmilor, sau de a efectelor gazelor lacrimogene și iritante folosite intens de forțele de ordine.

PSD a cerut marți declanșarea de urgență a unei anchete privind informațiile ”de o gravitate excepțională” care au apărut în spațiul public cu privire la ”finanțarea externă” a protestelor de stradă și premeditarea acțiunilor violente de la mitingul din 10 august.

Partidul lui Dragnea invocă, din nou, indicii potrivit cărora ar fi existat ”acțiuni subversive” care vizau securitatea națională:

PSD cere instituțiilor statului să investigheze de urgență informațiile de o gravitate excepțională care au apărut în spațiul public cu privire la finanțarea externă a protestelor de stradă și premeditarea acțiunilor violente de la mitingul din 10 august.

Cetățenii României, mai ales participanții de bună credință la aceste manifestații, au dreptul să știe întreg adevărul din spatele acestor mișcări de stradă, cine sunt autorii manipulărilor și intoxicărilor publice, cine a plătit și cu scop real s-a urmărit provocarea unei reacții emoționale împotriva instituțiilor statului român și a ordinii constituționale.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: