vineri

29 martie, 2024

6 iulie, 2020

Proiectul de lege privind carantina aprobat luni în Guvern, care poate fi aplicat şi în alte situaţii de risc epidemiologic, stabilește că izolarea la domiciliu este soluţia la care se va recurge doar când capacitatea spitalelor e depăşită.

Proiectul prevede, în premieră, şi modalităţi de contestare a măsurilor de izolare şi carantină.

Proiectul de lege aprobat de guvern va fi trimis la Parlament, cu solicitare de adoptare în regim de urgență.


Ministrul Sănătății, Nelu Tătatru, și secretarul de Stat Raed Arafat au detaliat proiectul, după ședința de guvern.

Ministrul Sănătăţii a precizat că proiectul se referă la situaţii de risc epidemiologic şi biologic, Arafat explicând că, în cazul riscului biologic, poate fi vorba de un accident în laborator, de o situaţie legată de transportul materialelor biologice.

(Descărcați AICI proiectul de lege)

”E un proiect de lege care poate fi aplicat şi în alte situaţii de risc epidemiologic. El începe prin mai multe definiţii, termenul carantina persoanelor are o definiţie acum asemănătoare cu regulamentul internaţional sanitar.

Separarea fizică a persoanelor bolnave în vederea administrării unui tratament adecvat pentru reducerea gradului de contagiozitate, aici se vorbeşte despre internarea pacientului.


În cazul în care capacitatea e depăşită total, izolarea să aibă loc inclusiv la domiciliu, dar acest lucru e o excepţie. Carantina persoanelor care vin din zone de risc – aici decizia o ia Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă, iar implementarea ei se face de către ministerul subordonat.

Se supun aprobării CNSU, dar să nu se aştepte întrunirea comitetului pentru luarea măsurilor respective. Iar comitetele judeţene pot aproba, la cererea Comitetului Naţional, carantinarea unor zone din judeţele lor, dar nimeni nu ia decizia singur. Peste tot o să găsiţi fie că e Comitetul Naţional, fie că e Comitetul judeţean, fie că vorbim de DSP, fie că vorbim de Institutul Naţional de Sănătate Publică, toate având în ele epidemiologi, infecţionişti”, a explicat și Raed Arafat.

Răspunzând unei întrebări, secretarul de stat Raed Arafat s-a referit la carantinarea bagajelor, spunând că e obligatoriu să fie luată în considerare.

”Aici vorbim de probleme mai multe, nu numai COVID şi poate şi alte epidemii care să ne oblige să carantinăm bagajele. Amenzile, aici e corelat cu Codul penal şi rămân valabile luarea unor măsuri care sunt corelate cu Codul penal”, a declarat Arafat.

”Noi am prevăzut posibilitatea în lege să luăm măsuri imediate, inclusiv în situaţii de urgenţă. Mai e un aspect despre lege. Ea prevede şi modalităţile de contestaţie. Orice măsură luată prin ordin al ministrului Sănătăţii, a Comitetului pentru Situaţii de Urgenţă pot fi contestate în instanţă fără nicio problemă”, a adăugat şi secretarul de stat Raed Arafat.

Întrebat cîţi pacienţi s-au externat după decizia CCR, Tătaru a precizat că ”de ieri până azi sunt cu 550 mai puţini pacienţi în spitale”, iar dacă au solicitat acea externare, au solicitat-o pe propria răspundere şi acceptând condiţiile.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: