Preşedintele Comisiei parlamentare de anchetă privind activitatea ANRE, Iulian Iancu, a solicitat luni Biroului permanent al Camerei Deputaţilor să ia măsurile care se impun, după ce ”un draft” al raportului comisiei a apărut în presă.
Respectivul raport a fost publicat în exclusivitate, în urmă cu 10 zile, de Adevărul. Potrivit publicației, o serie dintre afirmaţiile din acest raport lovesc, indirect, în eforturile ţării noastre de a deveni un hub regional al gazelor naturale şi chiar în ideea de a avea o piaţă liberă, concurenţială şi transparentă.
Din cele menţionate în raport se desprind câteva teze criticabile care ar putea să creeze senzaţia că o parte din acest raport înseamnă cea mai amplă acţiune de PR pentru ca unii membrii ai acestei Comisii să nu mai fie consideraţi oamenii Gazpromului, a mai scris Adevărul.
”Am avut pe ordinea de zi a Biroului permanent un memorandum intern al domnului deputat Iulian Iancu, preşedintele Comisiei de anchetă privind activitatea ANRE. Este o comisie specială, cea cu ANRE, iar în regulamentul lor de funcţionare au stabilit cu toţii, de comun acord, că până în momentul în care raportul are forma finală şi este dat şi publicităţii, având un caracter confidenţial, să nu fie făcut public. Draftul de raport – nu e forma finală – pe care preşedintele, domnul Iancu, l-a distribuit membrilor comisiei a apărut în presă integral şi acum vrea să ştie cine a încălcat regulamentul pe care tot ei împreună l-au decis. Ce poate să facă Biroul permanent pe actualul regulament? Să trimită către Comisia juridică şi Comisia juridică face o verificare, o cercetare şi ea o să prezinte Biroului permanent concluziile. Am trimis memorandumul către Comisia juridică şi probabil că membrii comisiei vor fi întrebaţi dacă au dat ei sau nu”, a declarat secretarul Camerei Deputaţilor Georgian Pop la finalul şedinţei Biroului permanent al Camerei.
În memorandumul adresat conducerii Camerei, Iulian Iancu cere să se dispună luarea unor măsuri, semnalând ”existenţa unor scurgeri de informaţii cu caracter confidenţial în mediul public, prin încălcarea dispoziţiilor legale, şi posibilitatea ca şi alte date şi informaţii care au fost primite la comisie, date cu caracter confidenţial, nedestinate publicităţii, să ajungă la terţe persoane”.
Componenţa Comisiei de anchetă a fost alcătuită din 9 parlamentari PSD, 3 de la PNL, si câte unul de la ALDE, USR, UDMR şi PMP. Prin vot unanim, Biroul comisiei parlamentare de anchetă a fost format din preşedintele Iulian Iancu (PSD), vice-preşedintele Daniel Zamfir (PNL) şi secretarul Ioan Cupă (ALDE).