IT&C, sănătatea și construcțiile sunt singurele sectoare din România unde numărul mediu de salariați a crescut chiar și în perioada de pandemie de Covid-19, arată datele Institutului Național de Statistică, analizate de CursDeGuvernare.
Trendurile privind evoluția de salariați în economie au continuat și în prima jumătate a acestui an. Mai ales în sectorul IT&C, unde numărul de salariați a crescut în primele șase luni cu 4,4%.
De asemenea, în construcții a crescut numărul de salariați cu 2,4%, în timp ce sectorul de sănătate și asistență socială a înregistrat un avans de doar 0,7%, dar peste media raportată de întreaga economie românească.
Astfel, la finele S1, în sectorul IT&C activau un număr de 226,2 mii salariați. În domeniul sănătate și asistență socială, numărul de angajați la 30 iunie a fost de 433,8 mii, iar în sectorul de construcții personalul angajat a ajuns la 437,4 mii, conform datelor INS.
Efectele pandemiei asupra pieței muncii
În 2021, numărul mediu de salariați a fost de 5.094.288 de persoane, în creștere cu doar 1,2% față de anul anterior (62.521 de persoane), dar cu 70.183 mai puțin decât numărul mediu de salariați înregistrat în anul 2019, înainte de pandemia cu coronavirus.
În perioada 2019-2021, numărul de salariați s-a diminuat în toate sectoarele economice, cu doar patru excepții. Cea mai mare scădere (8,7%) a fost raportată de hoteluri și restaurante, care din cauza pandemiei au fost nevoite să-și restrângă activitatea sau chiar să fie închise.
Alte scăderi semnificative au fost înregistrate în industria, atât în cea extractivă (minerit) și în cea prelucrătoare, unde numărul mediu de salariați s-a redus cu aproape 7%.
Cele mai ușoare scăderi au fost raportate în învățământ și comerț.
Patru sectoare pe plus
Cea mai mare rată de creștere a fost înregistrată de sectorul IT&C, unde în perioada 2019 – 2021, numărul mediu de salariați s-a majorat cu 8,8%, de la 193.955 de persoane la 211.078 salariați.
Următoarea evoluție pozitivă a fost raportată de sănătate și asistența socială, unde numărul mediu de salariați a avut o creștere de 6%, de la 395.462 de persoane la 421.1170 angajați.
În construcții, numărul mediu de salariați a crescut cu 23.835 de persoane, adică cu 6% mai mult față de 2019, ajungând la 419.504 angajați.
O ușoară creștere, de 1,1%, a fost raportată în activitățile profesionale, științifice și tehnice, unde numărul mediu de salariați s-a majorat cu 2.003 persoane, ajungând anul trecut la 181.809 de persoane.
IT&C, cel mai dinamic sector din economie
Potrivit unei analize realizate de Banca Transilvania, ponderea valorii adăugate brute a sectorului IT&C în PIB-ul României a avut o tendință ascendentă în ultimii ani, ajungând la 6,35% în 2021, semnificativ peste media zonei euro, de 4,8% din PIB.
”IT&C s-a evidențiat în peisajul sectoarelor din economia națională printr-o dinamică ridicată a valorii adăugate brute în ultimii ani, pe fondul implementării Revoluției Digitale și mai ales în contextul pandemiei, cea mai severă criză sanitară la nivel mondial în ultimul secol”, punctează Andrei Rădulescu, director de Analiză Macroeconomică la Banca Transilvania.
În perioada 2019 (anul de dinainte de incidența pandemiei coronavirus) – 2021 ponderea VAB-ului din IT&C în PIB s-a majorat cu 0,6 puncte procentuale în România, ritm superior celui din zona euro, de doar 0,3 puncte procentuale.
Conform Eurostat, VAB-ul din IT&C a depășit nivelul de 15,2 miliarde de euro în 2021, în contextul accelerării digitalizării fluxurilor, îndeosebi la nivelul sectorului privat.
Cu toate că sectorul a înregistrat o tendință favorabilă și în ceea ce privește productivitatea muncii, aceasta se menține sub media UE, fiind de circa 56.000 de euro pe salariat la nivelul anului 2019, se mai arată în analiza citată.
Potrivit unui studiu prezentat recent de ANIS, productivitatea în segmentul de IT și servicii de software a ajuns la 60.000/salariat/an, iar tendința este de creștere.
În același timp, productivitatea per salariat în domeniul telecom ajunge chiar la 100.000 de euro/salariat, dar este marcată mai degrabă de constanță.
În același timp, investițiile în IT&C din România au crescut cu o dinamică medie anuală de 0,9% în perioada 2008 – 2020 la nivelul record de 5,4 miliarde de lei, conform INS.
Sectoare vedetă și în ultimii cinci ani
Cele patru sectoare menționate mai sus sunt de altfel și singurele sectoare în care s-au înregistrat creșteri cu două cifre a numărului mediu de salariați în ultimii cinci ani.
Cea mai mare creștere, de 24%, o regăsim tot în sectorul IT&C, dacă ne raportăm la numărul mediu de salariați raportat pentru anul 2017.
Pe următoarele două locuri, cu o creștere identică de 14,7%, se află activitățile profesionale, științifice și tehnice, respectiv sănătatea și asistența socială.
Dacă activitățile din construcții au fost desfășurate cu preponderență de salariații bărbăți (86,9%), iar cele din sănătate și asistență social de către femei cu aproape 80%, când vine vorba despre sectorul IT&C, aici lucrurile stau puțin diferit. Ponderea femeilor care lucrează în acest sector reprezintă 42% din total.
În perioada pandemiei, creșterea numărului de salariați femei în acest sector a avut o creștere mai mare decât al salariaților bărbați.
Cine câștigă cel mai mult
Sectorul IT&C domină și clasamentul referitor la câştigul salarial mediu net lunar, cu o valoare de 6.775 de lei în anul 2021, aproape dublu față de câștigul salarial mediu înregistrat în România (3.416).
De altfel, în IT&C câștigul salarial mediu net a înregistrat și cea mai mare creștere dacă ne raportăm la anul de dinainte de pandemie. Astfel, salariul mediu net a crescut cu 20%, peste media economiei (14,4%).
Alte sectoare unde s-au înregistrat creșteri peste media pe economie, dacă ne raportăm la valorile din 2019, regăsim în producția și furnizarea de energie electrică, gaze, apă caldă și aer condiționat (18,3%), construcții (18%), comerț (17%) și agricultură (16%).
În perioadă menționată, câștigul salarial mediu net în asistență socială și asistență financiară s-a majorat sub media pe economie, avansând cu doar 9,9%.
Dacă facem o comparație a evoluției câștigului salarial mediu net din ultimii 5 ani, lucrurile stau puțin diferit.
Cea mai mare creștere o regăsim în sectorul construcțiilor, unde câștigul salarial mediu net aproape s-a dublat, de la 1.695 lei la 3.311 lei. Cea mai semnificativă majorare a avut loc în 2019, urmare a creșterii salariului minim brut în acest sector, măsură decisă de Guvern.
Pe locul secund se află sănătatea și asistență socială, unde câștigul salarial mediu net lunar a avansat cu 52,8%, peste media înregistrată în total economie (46%).
Creșteri peste medie au mai înregistrat producția și furnizarea de energie electrică, gaze, apă caldă și aer condiționat (51%) și învățământul (49%).
În perioada menționată (2017-2021), în sectorul IT&C creșterea câștigului salarial mediu lunar a fost sub media pe economie, cu un avans de 43%.
Potrivit angajatorilor din sectorul IT&C, în industria de IT (fără a lua în calcul comunicațiile și activitățile media) câștigul mediu net depășea 9.300 de lei, o valoare de aproape trei ori mai mare față de media pe țară. Aceștia mai spun că salariul unui debutant începe de la 3.000 de lei net.
Cum au evoluat salariile în perioada post-pandemie
Din punct de vedere al câștigului salarial mediu net în sectorul IT&C, în primul semestru al acestui an s-a înregistrat o creștere de 6,3%, un avans de aproape două ori mai mare decât creșterea înregistrată pe întreg sectorul economic.
Astfel, câștigul salarial mediu net în sectorul IT&C la finele primului semestru a ajuns, conform datelor INS, la 8.195 lei.
Dacă ne raportăm doar la activitățile de servicii în tehnologia informației, atunci trebuie menționat că salariul mediu net a crescut valoric cu aproape 300 de lei în primele șase luni ale acestui an, ajungând la finele primului semestru la un nivel de 9.331 de lei. În luna iulie 2022, datele INS arată o creștere până la 9.549 de lei, dar în luna august o fost raportată o valoare puțin mai mică, de 9.395 de lei.
(Citește și: „Piața de IT produce 7% din PIB și a depășit 9 miliarde de euro”)
O creștere peste media pe economie a fost raportată și în sectorul de construcții, unde câștigul salarial mediu net a crescut în primul semestru cu 3,3%, ajungând la 3.725 de lei.
În aceeeași perioadă, în sănătate și asistență socială, câștigul salarial mediu net a avansat cu doar 1,6% și a ajuns la 4.235 de lei.
***