vineri

10 mai, 2024

1 martie, 2020

Rata de activitate a persoanelor în vârstă de muncă (15 -64 de ani) a fost anul trecut de 68,5%, potrivit Raportului de țară prezentat de Comisia Europeană pentru România.

Dacă valorile de încadrare în muncă s-au îmbunătățit semnificativ pentru categoria de vârstă 55 – 64 ani din 2014 încoace, simultan s-au înrăutățit încă și mai pronunțat procentajele care arată rata de angajare la categoria de vârstă 15 – 24 ani (de la 24% în urmă cu șase ani, până la doar 16,3% anul trecut).


Raportul CE atrage atenția că nu s-au înregistrat progrese față de cea mai recentă evaluare anterioară în materie de îmbunătățirea calificărilor profesionale, inclusiv cele digitale. Totodată, relevanța învățământului vocațional, cursurile de pregătire și educația superioară nu au cunoscut îmbunătățiri.

De aceea, se recomandă măsuri urgente pentru îmbunătățirea capacităților de bază dobândite în procesul de învățământ și pentru creșterea gradului de cunoștințe în domeniul digital.

Se reamintește faptul că România deține recordul negativ în UE la proporția tinerilor care au un nivel scăzut de abilități de lucru în acest domeniu (41% față de o medie UE de doar 14%).

O altă problemă majoră o constituie legătura insuficientă între învățământul vocațional și piața muncii, ceea ce are un impact negativ asupra perspectivelor de angajare (69% dintre absolvenții cursurilor de specializare într-un domeniu găsesc de lucru, față de aproape 80%, media UE). CE recomandă o reformă pe termen lung în acest domeniu.


Datele prezentate sugerează o legătura între reducerea procentajului pe segmentul de activitate part-time, precum și pe partea de lucru pe durată limitată cu scăderea apetitului ( și/sau a abilităților necesare) pentru muncă din partea tinerei generații. Precum și disfuncționalitățile pe zona de lucru part-time pentru mame, în sensul unei îmbinări mai bune între viața personală și viața profesională.

De remarcat și faptul că, deși rata-țintă pentru 2020 de 70% rată de angajare generală pentru intervalul 20 – 64 de ani a fost deja atinsă, diferența de gem s-a păstrat la circa 19 procente, una dintre cele mai ridicate din UE ( 80,1% la bărbați, dar numai 61,3% la femei).
Acest fapt va accentua pe termen lung presiunile asupra sistemului de pensii, dat fiind că sumele rezultate din contributivitate vor fi destul de mult diferite pe sexe.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: