joi

25 aprilie, 2024

5 decembrie, 2016

matteo-renziDoar 40% din italienii prezenti la referendumul de diminică au aprobat reforma constituțională propusă de premierul Matteo Renzi, la o participare remarcabilă de circa 68%. Așa cum promisese în campania de susținere a modificărilor propuse, premierul Italiei a demisionat.

„Îmi asum înfrângerea. Însă cine luptă pentru o idee nu poate pierde. Nu a pierdut grupul care a susţinut ideile mele, am pierdut eu. Îi îmbrăţişez pe toţi cei care m-au susţinut. Nu am reuşit să vă aduc victoria. Am făcut tot ce se putea face. (…) Eu cred în democraţie. Cred în Italia. Am propus simplificarea sistemului parlamentar. Aceasta a fost reforma propusă la referendum. Nu am fost convingător. Experienţa Guvernului meu se încheie aici”, a declarat Matteo Renzi în cursul nopţii de duminică spre luni, într-un discurs transmis în direct de postul tv SkyTG24, citat de agenția Mediafax.

Potrivit proiecţiilor privind votul şi a rezultatelor parţiale difuzate până luni la ora 0.40 (1.40, ora României), 59,5% dintre cetăţenii italieni au votat împotriva amendamentelor constituţionale propuse de Guvernul condus de Matteo Renzi (centru-stânga). În favoarea modificărilor au votat 40,5% dintre alegătorii italieni, relatează SkyTG24 şi cotidianul La Repubblica. Prezenţa la urne a fost de 68,4%.


Matteo Renzi susținea că reformele sale vor debloca procesul de luare a deciziilor și vor asigura o guvernare mai bună în Italia, o țară care, din 1946, a avut 63 de guverne și 27 de prim-miniștri.

Guvernul Matteo Renzi a propus reducerea numărului parlamentarilor, transformarea Senatului în cameră parlamentară reprezentând regiunile şi sporirea prerogativelor Camerei Deputaţilor în hotărâri legislative naţionale. Printre propuneri se număra desfiinţarea Consiliului Naţional pentru Afaceri Economice şi Muncă (CNEL), precum şi dizolvarea provinciilor, subdiviziunile regiunilor italiene.

Demisia premierului Renzi este de așteptat să provoace consecințe nefaste pe burse, dat fiind că Italia e a treia economie a eurozonei.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: