Agenția de evaluare financiară Standard & Poor’s a decis să mențină neschimbat ratingul Italiei privind datoria suverană, dar a revizuit perspectiva în „negativă” de la „stabilă”.
Standard & Poor’s a considerat politica bugetară a Guvernului de la Roma afectează perspectiva de creștere a Italiei, ca și capacitatea de plată a și datoriei, potrivit Reuters.
Nivelul BBB al ratingului Italiei este cu două trepte deasupra celui „nerecomandat investițiilort” (junk).
În schimb, săptămâna trecută, o altă mare agenție de rating, Moody’s, a retrogradat Italia de la nivelul Baa2 la Baa3, la doar o treaptă deasupra nivelului junk, din cauza acelorași griji provocate de planurile bugetare ale guvernului.
Comisia Europeană a respins proiectul de buget al Italiei pe 2019, iar guvernul celei de-a treia cea mai mare economii a UE mai are la dispoziţie trei săptămâni pentru a veni cu un nou proiect de buget.
Anterior, răspunsul Italiei la îngrijorările Comisiei fusese “insuficient” pentru a alina temerile liderilor europeni, a spus Valdis Dombrovskis, vicepreşedinte pentru Euro şi Dialog Social, responsabil pentru Stabilitatea Financiară, servicii Financiare şi Uniunea Pieţelor de Capital.
(Citiți și: ”Guvernul italian are la dispoziţie trei săptămâni pentru a veni cu un nou proiect de buget”)
Italia a înștiințat luni Comisia Europeană că nu își va modifica proiectul de buget pe 2019, criticat de Bruxelles pentru că încalcă regulile fiscale europene.
Proiectul de buget pe 2019 prevede majorarea deficitului peste pragurile convenite cu Comisia Europene, pentru a feri intrarea țării într-o degringoladă ca aceea a Greciei
Astfel, deficitul ar urma să crească de la 1,8% din Produsul Intern Brut în 2018 la 2,4% în 2019, apoi să scadă la 2,1% în 2020 și să revină la 1,8% în 2021.
Chiar dacă un deficit bugetar de 2,4% din PIB este în limita de 3% din PIB prevăzută în tratate,
Comisia Europeană a cerut un deficit mai mic astfel încât povara datoriei să scadă.
Datoria suverană a Italiei este a doua ca mărime după cea a Greciei, de peste 130%.