miercuri

29 iunie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

30 decembrie, 2017

Președintele Italiei, Sergio Mattarella, a dispus joi seară dizolvarea Senatului şi Camerei Deputaţilor, procedură necesară pentru fixarea oficială a datei viitoarelor alegeri parlamentare. Imediat după această măsură, Guvernul a anunțat că scrutinul va avea loc pe 4 martie 2018.

Sunt ultimele alegeri importante de pe continent, după Franța și Germania au trecut prin acest proces anul acesta.

În Italia, a treia economie din UE și care nu și-a revenit complet după criza financiară, este de așteptată o perioadă de instabilitate politică, deoarece sondajele arată că va fi greu de format o coaliție de guvernare.


La conferința de sfârșit de an, premierul Paolo Gentiloni a declarat că nu există riscul unor turbulențe politice:

“Nu trebuie să dramatizăm subiectul instabilității politice, care este cu siguranță un subiect, dar în loc să ne îngrijorăm din cauza lui, ar trebui să-l abordăm pornind de la faptul că suntem foarte vaccinați împotriva acesteia” a spus prmeierul, citat de Bloomberg.

Schimbările frecvente de guvern nu sunt un fenomen recent și nici nu au împidicat creșterea economică, a adăugat Gentiloni, citat de Bloomberg.

Viitorul guvern va fi  al 65-lea de după Al Doilea Război Mondial, iar Gentiloni este al 28-lea premier (din 1946).


Sondajele de opinie indică pe primul loc (cu 29% din voturi) Mișcarea 5 Stele, antisistem, pro-Rusia și care dorește un referendum pe subiectul renunțării la moneda euro.

Această formațiune anti-UE este urmată de Partidul Democratic, al premierului Gentiloni, cu 22% din opțiunile alegătorilor, adică sub ce ar putea obține o coaliție a partidelor de dreapta.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Formațiunile Forza Italia (a fostului premier Silvio Berlusconi) și Liga Nordului (partid de extremă drapta și antiimigrație, condus de Matteo Salvini și cu 12% din voturi, conform sondajelor) ar putea intra împreună într-o coaliție.

Niciun partid nu va putea obține susținerea a 40% din electorat, necesară pentru a forma o majoritate guvernamentală, ia 5 Stele, care l-a desemnat deja ca premier  pe Luigi Di Maio (31 ani, fost președinte al camerei inferioare a prlamentului), se opune din start formării unei coaliții cu formațiunile tradiționale.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: