fbpx Modifica setari cookieuri

Europa

Document / Semestrul European: Criza accentuează dezechilibrele economice anterioare ale României. Reformele în administrația publică și în Justiție stagnează

Lipsa măsurilor care să contracareze schimbările în justiție făcute în anii 2017 – 2019, absența reformei administrației, deficienţele în colectarea veniturilor bugetare și în digitalizarea… Mai mult

20.05.2020

La obiect

Banca Mondială – compararea economiilor: China a trecut în fața SUA și UE și e cea mai mare economie a lumii

Rezultatele Programului internațional de comparare a economiilor, întreprins de Banca Mondială  (cu UE în noua componență de 27 de state după Brexit), au plasat China… Mai mult

20.05.2020

La obiect

Crește rata dobânzii pe termen lung: Atenție cum drămuim banii împrumutați

Rata dobânzii pe termen lung pentru România a continuat să crească în luna aprilie 2020 și a ajuns la 4,83%, potrivit datelor publicate de Eurostat.… Mai mult

18.05.2020

Chestiunea

Pornești un business de producție? Atenție la utilități: racordarea durează de 6 ori mai mult decât în Germania

Racordarea la utilități este una dintre principalele piedici puse în calea celor care vor să facă afaceri în România, în special în fața antreprenorilor care… Mai mult

17.05.2020

UPDATE / Italia închide toate magazinele, cu excepția celor alimentare și farmaciilor, SUA suspendă 30 de zile călătoriile din Europa

de Mariana Bechir , 12.3.2020

UPDATE: Și Cehia a declarat stare de urgență, pentru 30 de zile.

Au fost închise punctele de trecere a frontierelor cu Germania şi Austria, iar cetățenilor cehi le sunt interzise călătoriile în ţările considerate cu risc ridicat de infecţie, precum China, Coreea de Sud, Iran, Italia, Franţa, Spania, Marea Britanie, Belgia, Olanda, Norvegia şi Danemarca.

În interiorul Cehiei, evenimentele cu peste 30 de participanţi au fost interzise, iar restaurantele şi barurile vor fi închise în intervalul 20.00 – 06.00.

Cehia a înregistrat 96 de cazuri de infecţie cu Covid-19.

UPDATE: Guvernul Poloniei urmează să instituie starea de urgenţă epidemică, a declarat ministrul Sănătăţii, Lukasz Szumowski, citat de Mediafax.

„Ieri, Organizaţia Mondială a Sănătăţii a anunţat că avem de-a face cu o pandemie. Astăzi, vom emite o decizie privind instituirea stării de urgenţă epidemică”, a afirmat Lukadz Szumowski.

Măsura va permite Guvernului de la Varşovia să dispună suspendarea unor activităţi de lucru şi să mobilizeze rapid personalul medical.

Polonia a confirmat 47 de cazuri de coronavirus şi un deces.

UPDATE: Slovacia închide granițele, pentru străini

Slovacia a anunțat o serie de măsuri dure, printre care și interdicția de intrare în țară aplicată cetățenilor străini.

Cetățenii slovaci sunt obligați să intre în carantină, două săptămâni, când se întorc din străinătate.

De asemenea, sunt închise toate aeroporturile internaționale și oprite cursele de tren și de autobuz către și dinspre alte țări, școlile, iar mall-uri nu vor funcționa în weekend. Sunt exceptate camioanele cu mărfuri.

UPDATE: Epidemia evoluează rapid și în Spania, unde ministrul Sănătății a anunțat joi un total de 2.968 de bolnavi și o creștere accentuată a deceselor –  de la 47, la 84, în 24 de ore.

UPDATE: Zhong Nanshan, directorul Centrului Național din China pentru Boli Respiratorii, un om de știință recunoscut pentru contribuția sa la cercetarea SARS, din familia care face parte și coronavirusul, a declarat joi că pandemia la nivel global ar putea lua sfârșit până în iunie.

Aceasta, doar dacă statele cele mai afectate vor lua măsurile dure necesare. “În mod normal, în vară, când temperaturile sunt relativ mai mari, virusul este mai puțin activ,” a spus acesta, citat de CNN.

Zhong Nanshan declara în ianuarie că virusul va atinge momentul de vârf, în China, la mijlocul spre sfârșitul lunii februarie și va fi sub control până la sfârșitul lunii aprilie.

UPDATE: China a depăşit vârful epidemiei de coronavirus, a anunţat joi Comisia Naţională de Sănătate, după aproape 10 săptămâni de măsuri dure luate pentru a împiedica propagarea bolii Covid-19.

Provincia Hubei, epicentrul pandemiei, a confirmat joi doar 10 cazuri noi, mai puține decât România, unde epidemia este la debut.

În total, miercuri au fost diagnosticate în China 15 noi îmbolnăviri, dintre care șase la persoane sosite din străinătate, testate pozitive în cadrul controlului la graniță.

Autoritățile chineze au permis redeschiderea treptată a întreprinderilor, mare parte dintre restricții sunt înlăturate, tot etapizat, dar măsurile de precauție recomandate rămân aceleași.

China rămâne, deocamdată țara cea mai afectată de coronavirus, cu peste 80.000 de cazuri confirmate și 3.169 decese, de la izbucnirea epidemiei, la sfârșitul lunii decembrie.

Pandemia se extinde cu repeziciune în restul lumii, astfel încât bursele nu au reacționat la vestea bună venită din Asia, unde China reia producția.

****

Știrea inițială:

Statele cu incidență ridicată iau măsuri tot mai restrictive pentru a stopa propagarea noului coronavirus: Italia a închis toate magazinele, cu excepția celor alimentare și a farmaciilor, iar SUA va suspenda, începând de vineri, toate călătoriile din Europa în SUA. Interdicția se aplică pentru următoarele 30 de zile, iar singura excepție este Marea Britanie.

Sunt restricții de mișcare nemaiîntâlnite după Al Doilea Război Mondial.

Pandemia de coronavirus s-a răspândit în aproape întreaga lume – joi dimineața, câteva ore după ce OMS a recunoscut că avem de-a face cu o pandemie, numărul țărilor în care s-a înregistrat cel puțin un caz ajunsese la peste 120, din cele aproape 200 de state independente.

Numărul total al bolnavilor de Covid-19 era de peste 126.000 de oameni, al deceselor – de peste 4.630, iar al persoanelor vindecate – de 68.000. Restul cazurilor sunt active.

Italia, restricții fără precedent după război

Într-un discurs transmis națiunii difuzat de televiziuni, Conte a afirmat că toate magazinele vor fi închise, cu excepția supermarketurilor, magazinelor alimentare și a farmaciilor, iar firmele trebuie să își închidă toate unitățile ce nu sunt esențiale pentru producție.

În Italia, joi dimineața se ajunsese la peste 12.000 de cazuri confirmate și 827 decese.

„Închidem magazine, baruri, pub-uri, restaurante… Livrarea la domiciliu va rămâne autorizată.”, a declarat Conte care spune că “Efectul efortului va fi vizibil în 14 zile”.

Vor mai fi închise saloanele de coafură, cosmetică și înfrumusețare, toate spațiile unde se oferă servicii și nu este garantată păstrarea distanței de siguranță, de un metru între persoane.

„Performanțele serviciilor publice sunt esențiale, inclusiv transportul, utilitățile, serviciile bancare, poștale, financiare, precum și serviciile auxiliare necesare rămân garantate”, a dat asigurări premierul italian, potrivit La Stampa.

Fabricile vor putea continua să își desfășoare activitățile de producție cu condiția ca acestea să ia măsuri pentru a evita contagiunea.

Se încurajează reglementarea turelor de muncă, vacanțele timpurii, închiderea departamentelor neesențiale.

SUA suspendă toate călătoriile din ţările europene, exceptând Marea Britanie

Președintele Donald Trump a declarat miercuri că suspendă, începând de vineri, toate călătoriile din Europa în SUA pentru următoarele 30 de zile pentru a frâna extinderea cazurilor de coronavirus în America.

Excepție face Regatul Unit al Marii Britanii, de unde vor putea pleca cetățenii americani aflați acum în Europa.

Numărul de pacienți infectați din SUA a ajuns la 1.281 de cazuri. „Angajăm întreaga putere a guvernului federal și a sectorului privat pentru a proteja poporul american”, a declarat Trump din Biroul Oval al Casei Albe. „Răspundem cu mare viteză și cu profesionalism,” a mai adăugat lideurl de la Casa Albă.

Iran nu are kituri de testare suficiente

Dr. Mike Ryan, director executiv al programului pentru urgenţe de sănătate la OMS, a anunțat miercuri seara că situația este foarte gravă în Iran, unde oficial s-au declarat 354 de decese provocate de coronavirus, din 9.000 de cazuri (numărul este contestat de unele asociații, care acuză că regimul de la Teheran ascunde datele reale).

OMS a trimis 40.000 de kituri de testare (fiecare conține 150 de teste), dar Iranul se confruntă și cu lipsa aparatelor de ventilare.

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 12.3.2020

Lăsați un comentariu


Stiri

Donald Trump amână reuniunea G7 și vrea să extindă componența – ar putea fi invitate și Rusia și India

Iulian Soare

Preşedintele american, Donald Trump, a anunţat sâmbătă că va amâna summitul G7 prevăzut în iunie şi că va invita și alte ţări să se alăture… Mai mult

Stiri

Document al Casei Albe în care se recunoaște “competiţia strategică” cu China

Iulian Soare

Statele Unite recunosc “competiţia strategică” în relaţia cu Administraţia Chinei şi vor continua “să apere interesele americane” şi să îşi extindă “influenţa”, se arată într-un… Mai mult

Stiri

Revoltele iau amploare în SUA / Cel puțin 25 de state au pus restricții de circulație noaptea, mai multe orașe au cerut ajutorul Gărzii Naționale, sute de arestări

Iulian Soare

Revoltele din SUA, izbucnite în Minneapolis ca răspuns la uciderea de către poliție a unui afro-american neînarmat, s-au extins în ultimele zile în mai multe… Mai mult

Stiri

Bilanț coronavirus, 31 mai – doar 124 de cazuri noi. Ministrul Sănătății: Cel mai mic număr în 24 de ore de la începutul pandemiei

Vladimir Ionescu

Doar 124 de noi cazuri de îmbolnăvire au fost confirmate, potrivit Grupului de Comunicare Strategică, ceea ce confirmă apropierea de sfârșitul acestui val al epidemiei… Mai mult

Europa

Germania pregătește un program de 70-80 mld. euro pentru relansarea economiei

Iulian Soare

Guvernul german lucrează la un program de stimulente în valoare de 75 – 80 miliarde de euro, pentru a susține relansarea economiei după pandemia de… Mai mult

Stiri

Ziua Românilor de Pretutindeni / Klaus Iohannis: E nevoie de toţi, din ţară şi străinătate, pentru a construi România

Vladimir Ionescu

“Este nevoie de toţi românii, de ‘aici’ şi de ‘acolo’, din ţară şi din străinătate, pentru a construi împreună România prosperă şi sigură pe care… Mai mult

Stiri

Cele mai mari transferuri de aur făcute vreodată – în criza Covid: 550 de tone din toată lumea au fost trimise în depozite din SUA

Vladimir Ionescu

Cantităţi mari de lingouri de aur au ajuns la New York, în ultimele luni, în ceea ce a fost unul din cele mai mari transferuri… Mai mult