luni

22 aprilie, 2024

12 aprilie, 2016

XAutorităţile şi directorii celor mai mari bănci din Italia au ajuns la un acord cu privire la constituirea unui fond în valoare de 5 miliarde de euro pentru a ajuta instituţiile financiare aflate în dificultate să strângă capital şi să îşi cureţe creditele neperformante din portofolii, transmite Bloomberg.

Înfiinţarea acestui fond face parte dintr-un plan mai amplu al Italiei, a treia cea mai mare economie din zona euro, de a recâştiga încrederea investitorilor.

Noul vehicul financiar se va numi Atlante şi va fi finanţat de bănci, asiguratori şi investitori instituţionali precum Cassa Depositi e Prestiti, potrivit guvernului italian. Premierul Matteo Renzi încearcă să evite acumularea de pierderi în sistemul bancar, precum şi liniştirea investitorilor care privesc cu neîncredere stocul de circa 360 de miliarde de euro de credite neperformante. Banca Centrală Europeană a îndemnat toate companiile italiene să îşi cureţe bilanţurile şi să majoreze bufferele de capital pe fondul dificultăţilor economiei italiene de a se redresa în urma recesiunii. Băncile italiene au consemnat în ultimii ani unele dintre cele mai slabe rezultate de la nivel european.


Guvernul italian intenţionează să aprobe măsuri suplimentare pentru a simplifica procedurile privind insolvenţa, precum şi pentru reducerea timpului de recuperare a datoriilor, a anunţat Renzi luni.

Atlante va acţiona ca un cumpărător de ultimă instanţă pentru băncile care au dificultăţi de a strânge capital de pe pieţele financiare sau care nu îşi pot vinde creditele neperformante. Fondul va fi administrat de un manager privat, Quaestio capital Management, deoarece Italia nu vrea să fie investigată de Bruxelles privind o eventuală încălcare a reglementărilor ajutorului de stat.

Presa intenaţională notează că există încă multe semne de întrebare cu privire la capacitatea fondului de a rezolva problemele sistemului bancar italian. În primul rând, valoarea fondului este de 5 miliarde de euro, în vreme ce creditele neperformante se ridică la 360 de miliarde de euro.

bloomberg


Pe de altă parte, doar una dintre băncile italiene, Popolare di Vicenza, se confruntă cu presiuni semnificative din partea BCE de a strânge capitaluri de 1,8 miliarde de euro în următoarele zile. Din informaţiile de până acum nu este foarte clar pe ce criterii va decide, însă, administratorul fondului acordarea de ajutor unei instituţii aflate în difucultate.

Totodată, autorităţile europene s-ar putea să nu fie de acord cu faptul că banca de stat, Cassa Depositi e Prestiti, susţine fondul.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: