11 aprilie, 2016

Pier Carlo PadoanItalia se grăbește să pună la punct un plan de salvare menit să adreseză amenințările la adresa solidității sistemului bancar care ridică riscuri la adresa economiei zonei euro, scrie Financial Times.

Ministrul de Finanțe, Pier Carlo Padoan (foto), s-a întâlnit luni la Roma cu directorii executivi ai celor mai mari instituții financiare din Italia pentru a adopta varianta finală a înțelegerii ”de ultim resort” privind salvarea unor bănci.

Acțiunile băncilor italiene și-au pierdut aproape jumătate din valoare, pe fondul temerilor investitorilor cu privire la creditele neperformante de circa 360 de miliarde de euro, o cincime din PIB-ul Italiei, adunate în bilanțurile consolidate ale instituțiilor de credit. Totodată, profitabilitatea sistemului a fost afectată de recesiunea din 2008.


Experții sunt însă sceptici cu privire la capacitatea planului de a consolida cea mai mare instituție de importanță sistemică aflată în dificultate, Monte dei Paschi di Siena și de a preveni o eventuală contagiune, potrivit unor surse implicate în discuțiile dintre mediul bancar și guvernul italian. Cu toate că detaliile sunt confidențiale, planul ar presupune înființarea unui fond peste 5 miliarde de euro, finanțat în principal de la băncile italiene.

Pe de altă parte, guvernul italian poate oferi un sprijin mai puțin substanțial ca urmare a reglementărilor europene cu privire la acordarea ajutoarelor de stat, dar și din cauza nivelului foarte ridicat al datoriei publice, de 132,5% din PIB.

Planul face parte dintr-o inițiativă mai amplă a autorităților italiene de a recâștiga încrederea investitorilor. Anul trecut, patru bănci mai mici au fost salvate, iar Parlamentul a adoptat o lege ce prevede accelerarea procesului de curățare a bilanțurilor.

Banca Monte dei Paschi di Siena este a treia cea mai mare bancă din Italia. Instituția a avut cele mai slabe performanțe la testele de stres efectuate la nivel european în 2014, având active de 170 de miliarde de euro și credite neperformante de 50 de miliarde de euro. Mulți bancheri o consideră un risc major la adresa stabilității financiare, fiind privită drept ”too big to fail” (prea mare pentru a intra în faliment).


Planul italienilor ar reprezenta răspunsul premierului Matteo Renzi la temerile tot mai des exprimate, potrivit cărora sistemul bancar din Italia ar reprezenta un risc la adresa stabilității financiare a Europei.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: