vineri

19 aprilie, 2024

21 noiembrie, 2022

După alocările de 75 miliarde de euro din 2022, guvernul italian a decis ca în 2023 să aloce noi fonduri care se ridică la 30 miliarde de euro, concentrate în principal pe reducerea impactului preţurilor ridicate ale energiei, transmite Reuters.

Noul premier italian, Giorgia Meloni (foto), a anunțat că două treimi din fondurile suplimentare vor fi folosite pentru a ajuta companiile şi gospodăriile să supravieţuiască facturilor record pentru gaze şi electricitate.

Noul guvern de la Roma a ridicat luna aceasta ţinta de deficit pentru 2023 la 4,5% din produsul intern brut, de la o prognoză de 3,4% făcută de guvernul anterior al lui Mario Draghi.

Promisiunile din campanie rămân, deocamdată, doar pe hârtie


Criza energetică aflată în desfăşurare, declanşată de invadarea Ucrainei de către Rusia, înseamnă că prim-ministrul Giorgia Meloni şi aliaţii săi nu vor putea să-şi onoreze promisiunile mai extravagante din campania electorală, inclusiv reduceri radicale de taxe.

„Nu vom putea face totul deodată. Încercările anterioare de a face asta s-au încheiat cu un dezastru”, a declarat duminică ministrul Industriei Adolfo Urso, pentru ziarul La Stampa.

(Citește și: „The Telegraph: Cum se transformă Marea Britanie într-o nouă Italie”)

Noul Cabinet susține că va fi prudent din punct de vedere fiscal şi va evita erorile bugetare care au dus la demisia fostului premier al Marii Britanii, Liz Truss.

Ce reduceri de taxe pregătește guvernul Meloni

Drept urmare, angajamentele de campanie ale partidului de extremă-dreapta Liga pentru o reformă generoasă a sistemului de pensii au fost amânate şi, în timp ce bugetul va include o reducere a sarcinii fiscale asupra muncii, au fost excluse reduceri mari ale impozitului pe venit.


Într-un efort de a ajuta familiile să facă faţă unei inflaţii ameţitoare, care în conformitate cu indicele armonizat al UE a atins în octombrie 12,6%, fa'[ de octombrie 2021, cabinetul Meloni ia în considerare eliminarea taxei pe vânzări pentru produsele de bază, cum ar fi laptele şi pâinea.

Italia vrea să supraimpoziteze companiile din energie

Împrumuturile suplimentare vor plăti pentru unele dintre angajamentele de cheltuieli, dar se aşteaptă ca venituri noi de aproximativ 3 miliarde de euro să fie strânse printr-o taxă excepţională pe profiturile companiilor energetice care au beneficiat de preţurile mari ale petrolului şi gazelor.

Pentru a face economii, este aşteaptat, de asemenea, că guvernul Meloni va începe să anuleze o schemă de reducere a sărăciei, numită ”salariul cetăţenilor”.

Partidele de stânga spun că programul este vital, având în vedere starea tulbure a economiei, dar partidele de coaliţie spun că le permite şomerilor să evite piaţa muncii.

Odată ce cabinetul va aproba bugetul, Parlamentul va avea până la 31 decembrie să-l adopte în lege.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: