luni

29 mai, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

28 martie, 2023

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a anunţat luni o „pauză” în procesul de adoptare a reformei justiţiei, examinată în parlament şi contestată în stradă de aproape trei luni, cedând astfel parțial în fața celor care se opun proiectului, relatează AFP, preluată de Agerpres.

Într-un mesaj către naţiune transmis după consultări politice cu unii dintre partenerii din coaliţia aflată la putere, Netanyahu a anunţat că adoptarea definitivă a diferite proiecte de lege privind reforma a fost amânată pentru următoarea sesiune parlamentară, care urmează să se deschidă după Paştele Evreiesc (5-13 aprilie).

Oponenţii acestui plan de a înăspri controlul parlamentului asupra proceselor judiciare au atras atenţia că acesta reprezintă o ameninţare pentru democraţie şi au mobilizat proteste ample împotriva sa.


O mulţime uriaşă, estimată la 80.000 de manifestanţi, conform media israeliene, s-a adunat luni după-amiază în jurul parlamentului la Ierusalim pentru a protesta împotriva reformei.

Cel mai mare sindicat din ţară a făcut apel luni la grevă generală, în mare parte respectată în sectorul public, dar şi în companii private, fapt extrem de rar.

Ministrul Apărării a fost demis duminică din cauza propunerii unei supendări a procedurii

Premierul israelian Benjamin Netanyahu l-a demis, duminică, pe ministrul Apărării, Yoav Gallant, care în urmă cu o zi ceruse supendarea pentru o lună a procedurii de reformare a sistemului judiciar. Controversatul proiect a generat ample proteste, cu o participare largă a personalului din Ministerul Apărării.

Ministrul Gallant, un membru de rang înalt al Partidului Likud de dreapta condus de Benjamin Netanyahu, a devenit primul ministru care a spart rândurile, solicitând, sâmbătă noaptea, înghețarea legislației de revizuire a sistemului judiciar, scrie Al Jazeera.


Yoav Gallant și-a exprimat îngrijorarea că diviziunile din societate afectează moralul armatei și încurajează inamicii Israelului din regiune. „Văd cum sursa puterii noastre este erodata”, a spus Gallant sâmbătă.

Într-o foarte scurtă declarație, biroul lui Netanyahu a anunțat că premierul l-a demis pe Gallant, iar Benjamin Netanyahu a postat ulterior pe Twitter: „Toți trebuie să fim fermi împotriva refuzului”.

Gallant a replicat pe Twitter, la scurt timp după anunț: „Securitatea statului Israel a fost întotdeauna și va rămâne întotdeauna misiunea mea vieții mele”.

***

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

A apărut nr. 82 (al 19-lea, socotindu-se în sens invers) al revistei (exclusiv print) CRONICILE – Curs de Guvernare , sub titlul ”Înapoi, în improvizație”. Din cele 184 de pagini ale acestui

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: