Premieră în Israel: Guvern de unitate națională cu participarea unui partid arabo-israelian - CursDeGuvernare.ro
luni

18 octombrie, 2021

Premieră în Israel: Guvern de unitate națională cu participarea unui partid arabo-israelian

3 iunie, 2021

Naftali Bennett va fi prim-ministru al Israel până în august 2023

Partidele de opoziție din Israel au ajuns la un acord final pentru a forma un nou guvern, înlăturându-l, astfel, de la putere pe Benjamin Netanyahu, cel mai longeviv premier din istoria țării, după 12 ani, relatează BBC.

Yair Lapid, liderul partidului centrist Yesh Atid a anunțat, miercuri noapte, un guvern de coaliție format din opt formațiuni politice.

Este pentru prima dată în ultimele decenii când un partid arabo-israelian (Ra’am -Lista Arabă Unită) se alătură guvernului. Alte partide care reprezintă arab-israelienii – care reprezintă 20% din populație – au declarat că se vor opune unui guvern care respinge conceptul de stat palestinian.


Guvernul va fi unul „de rotație” – Naftali Bennett, șeful partidului naționalist Yamina va deveni premier inițial, iar la jumătatea mandatului, funcția va fi preluată de Yair Lapid. Lapid ar urma să devină premier în 27 august 2023.

Guvernul urmează să fie votat în Knesset, însă, aritmetica parlamentară arată că acesta urmează să obțină votul de încredere.

Lapid a anunțat, într-un comunicat, că l-a informat pe președintele țării, Reuven Rivlin de succesul negocierilor: „Mă angajez că acest guvern va lucra în slujba tuturor cetățenilor israelieni, cei care l-au votat și cei care nu l-au votat. Își va respecta adversarii și va face tot ce îi stă în putere să unească toate părțile societății israeliene”.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Netanyahu și partidul său, Likud, vor merge acum în opoziție. Likud a câștigat cele mai multe locuri în Parlament la alegerile neconcludente din luna martie, însă premierul în exercițiu nu a putut forma un guvern după primirea unui nou mandat.


Benjamin Netanyahu este judecat în Israel în mai multe dosare de corupție, un prim proces a început în februarie anul acesta, după ce Parlamentul a refuzat cererea lui Netanyahu de a-i fi acordată imunitate.

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

   ”Nu știm ce și unde vom fi atunci: dar timp de 25 de ani, această publicație trimestrială (format A4, peste 200 de pagini într-o realizare premium)...

rrr