joi

25 aprilie, 2024

4 ianuarie, 2011

Islamizarea Marii Britanii. Numărul britanicilor care au decis să treacă la Islamism s-a dublat în ultimii 10 ani, potrivit unui  raport care înceracă săstimeze numărul musulmanilor şi pe cel al creştinilor din Marea Britanie. Musulmanii anie au fost mai criticaţi şi văzuţi într-o lumină mai negativă decât orice altă comunitate religioasă, după răspândirea violenţelor islamice din întreaga lume. Totuşi, deşi se fac atâtea descrieri negative ale islamului în lumea occidentală, mii de britanici au ales să adopte această religie, în fiecare an. Estimara numărului britanicilor convertiţi la islam, care trăiesc în această ţară, este dificil de făcut pentru că datele statistice nu fac diferenţe între faptul că o persoană a trecut la această religie sau s-a născut cu ea. Estimările anterioare arătau că ar exista între 14.000 şi 25.000 de persoane convertte la Islamism în Marea Britanie. (Independent)

Franţa şi Germania vor un guvern economic pentru Europa, dar au idei complet diferite despre acest proiect. Dacă oficialii din aceste două ţări nu cad de acord asupra condiţiilor de implementare a acestui proiect de creare a unui guvern economic pentru UE, atunci nu sunt şanse ca el să fie pus în practică. Când cancelarul german Angela Merkel a explicat, în decembrie, la summitul UE, despre acest posibil proiect. “Am discutat evident despre problema creării unui guvern economic pe termen lung. Cum previzionăm acest guvern reprezintă încă un pas ce trebuie făcut în această direcţie”, a spus ea. În încercarea de a câştiga controlul asupra crizei euro, europenii au căzut de acord să înlouiască fondul de garantare existent pentru ţările cu probleme financiare şi datorii mari cu un mecanism permanent de acest gen. În ceea ce priveşte Franţa, oficialii de la Paris consideră că este nevoie de o mult mai bună cooperare politică între statele membre ale zonei euro, pentru a avea rezultate pe problemele economice. (Der Spiegel)

Facebook a primit noi investiţiia, ajungând la valoarea de piaţă de 50 miliarde de dolari. Reţeaua socială virtuală valorează acum mai mult deâct Time Warner, eBay sau Yahoo. Banii investiţi de Banca Goldman Sachs şi investitorul rus Dogital Sky Technologies demonstrează incredibila creştere a siteului de internet de la lansarea sa în 2004de către Mark Zuckerberg. Deşi încă nu a dezvăluit profitul pe care îl face Facebook, popularitatea sa a făcut ca investitorii să fie atraşi de aceast posibilitate. Se pare că Goldman Sachs pune la cale o nouă reţea specială, care va permite clienţilor săi bogaţi să investească în firma ale cărei acţuni tranzacţionate la burse private au crescut extrem de mult în ultimele luni. În 2010, Facebook a întrecut Google ca popularitate, în topul celor mai vizitate websiteuri. A avut 8,93% din totalul vizitatorilor din SUA, între ianuarie-noiembrie 2010, şi acum are 500 de milioane de useri activi. Jumătate dintre aceştia intră pe Facebook cel puţin o dată pe zi. (Guardian)


Grecia vrea să construiască un gard la graniţa cu Turcia. Autorităţile elene au anunţat un plan de construire a unui gard de 12 km la graniţa cu Turcia, pentru a preveni imigraţia ilegală din această ţară. Ministrul grec al ordinii publice, Christos Papoutsis, a declarat că peste 100.000 de oameni au intrat ilegal în Grecia anul trecut, iar Atena are datoria de a lua măsuri. Comisia Europeană consideră însă că astfel de măsuri sunt doar pe termen scurt şi nu vor rezolva problema în profunzime. Gardul va acoperi o porţiune a graniţei greco-turcească, din regiunea Orestiada, în nord-estul Greciei. (BBC News)

Ultimii recruţi în Germania, urmează profesionalizarea armatei. Ultimii 12.000 de soldaţi în termen din Germania încep stagiul în aceste zile, înainte ca armata germană să treacă la un amplu proces de reformare a forţelor sale, de la 1 iulie 2011. Guvernul german încearcă să facă o armată mai puţin numeroasă dar mai bine pregătită şi mai bine dotată. Schimbările sunt cele mai importante din acest domeniu de la reforma militară de după doilea război mondial. Stagiul militar obligatoriu a fost introdus în Germania după înfrângerea suferită în 1945, în încercarea pentru ca armata să nu mai devină niciodată o forţă elitistă, cu putere politică proprie. Anul trecut Germania a anunţat că va suspenda stagiul obligatoriu şi va crea o armată complet profesionistă. Procesul va duce la reducerea numărului militarilor de la 240.000 la 185.000 de soldaţi. (BBC News)

Ungaria respinge criticile privind noua lege a mass-media. Autorităţile de la Budapesta consideră că îngrijorarea manifestată de presa locală şi comunitatea internaţională legată de noua lege a presei sunt nefondate şi reafirmă angajamentul său faţă de libertatea presei. Legea a intrat în vigoare începând cu 1ianuarie 2011 şi a creat o nouă autoritate care are puterea de a monitoriza şi a impune amenzi instituţilor media din Ungaria. Unii politicieni europeni şi câteva ziare europene şi-au exprimat îngrijorarea că o astfel de autoritate ar fi lipsită de independenţă. Dar Ungaria, care tocmai a preluat preşedinţia UE, spune că îngrijorările sunt nefondate. (BBC News)

Iranul primeşte vizitatori în zonele sale nucleare. Oficialii iranieni au invitat Rusia, China, UE şi aliaţii din lumea arabă şi statele în curs de dezvoltare să viziteze siteurile sale nucleare, pentru a veni în sprijinul negocierilor ce vor fi purtate de Iran cu cele şase puteri ale lumii. Reprezentantul Iranian Ali Asghar Soltanieh a declarat că week-end-ul din 15-16 ianuarie este deschis pentru turul centralelor nucleare, fiind invitaţi oficiali de rang înalt din lume,cu excepţia SUA. Invitaţia are loc cu câteva săptămâni înainte de o nouă rundă de negocieri dintre Teheran şi membri permanenţi ai Consiliului de Securitate al ONU, plus Germania, la Istanbul, la final de ianuarie. Iranul nu şi-a luat niciun angajament la reuniunea precedentă, în privinţa stopării îmbogăţirii uraniului, care poate fi folosit ca material nuclear. (Guardian)


 

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: