vineri

28 ianuarie, 2022

IPP cere DNA să explice public în ce stadiu se află dosarul „Votul din Diaspora“

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

15 februarie, 2016

prezidentiale vot diaspora coziInstitutul de Politici Publice (IPP) cere DNA să comunice stadiul în care se află dosarul  „Votul din Diaspora“, cel deschis după alegerile prezidențiale din 2014, când zeci de mii de români aflați în străinătate nu au putut vota din cauza numărului mic de secții, cabine și ștampile.

Au trecut 440 de zile de când Parchetul General le-a transferat cazul procurorilor anticorupție și de atunci nu s-a mai aflat nimic despre evoluția dosarului în care sunt investigate fapte de abuz în serviciu, neglijență în serviciu şi împiedicarea exercitării drepturilor electorale.

Dosarul are ca obiect organizarea defectuoasă, posibil intenționat, a votului din străinătate, când un număr de peste 200.000 de cetățeni români din diaspora nu și-au putut exercita dreptul la vot deși au stat mai multe ore la coadă.


Miniștrii de Externe de atunci – Titus Corlățean, înlocuit între tururi de Teodor Meleșcanu – au refuzat înființarea unor noi secții de votare, deși Biroul Electoral Central explicase că acestea pot fi suplimentate prin ordin de ministru.

Șeful diplomației române a refuzat pe 16 noiembrie, ziua turului II, și prelungirea programului secțiilor de vot.

IPP amintește că după prezidențiale a cerut DNA să investigheze acuzațiile aduse membrilor Guvernului de la acea vreme cu privire la încălcarea în mod deliberat a dreptului la vot al românilor din diaspora prin organizarea unui număr prea mic de secții de votare, în ciuda cererilor de la ambasade și a situației votului din primul tur.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

La un an și trei luni de la acele alegeri, IPP consideră “bizară completa lipsa de activitate în acest dosar de corupție politică la nivel înalt, care a avut ca efect încălcarea dreptului fundamental la vot pentru sute de mii de cetățeni români”.


De aceea, organizația “solicită conducerii Direcției Naționale Anticorupție să informeze opinia publică cu privire la stadiul în care se află în prezent acest dosar, care a avut drept consecință subminarea democrației prin interzicerea dreptului la vot a unui grup atât de mare de persoane”, potrivit unui comunicat al IPP.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

 ”Nu știm ce și unde vom fi atunci: dar timp de 25 de ani, această publicație trimestrială (format A4, peste 200 de pagini într-o realizare premium) va...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar:

rrr