luni

6 mai, 2024

21 martie, 2024

Președintele Klaus Iohannis le-a declarat jurnaliștilor joi, înaintea participării la summitul Consiliului European, că a avut ”discuții foarte bune” cu aliații din NATO despre candidatura sa la poziția de secretar general al Alianței. El a refuzat să ofere detalii, explicând că nu se uzitează declarații privind aceste negocieri.

”Nu e nici un secret că am discuții bilaterale cu aliați și mulți au spus că am venit exact cu temele care sunt foarte importante”, a mai spus Iohannis despre un decalog pentru NATO pe care l-a publicat săptămâna trecută. ”Au întrebări legate și de alte teme, până acum am avut discuții foarte bune”, a declarat președintele.

Întrebat cum a fost primită candidatura sa și care sunt pozițiile SUA, Marii Britanii și Franței, el a spus că ”aceste poziții vor fi exprimate de statele respective, nu de mine”. „Despre aceste chestiuni nu se prea fac declarații decât în formatul NATO. Dar vă pot spune că sunt discuții foarte bune. Cu Mark Rutte avem o relație absolut normală, nici unul nu dorește ca prin această competiție să se strice proiecte construite în ani. Dimpotrivă, este o competiție constructivă”, a adăugat Iohannis.


El a fost întrebat în mod repetat despre negocierile pentru NATO și a spus că ”nu este uzual să se facă declarații după aceste negocieri, rezultatele sunt deosebit de sensibile. La NATO nu există o procedură publică, nu se votează, rezultatul se obține consensual, și lumea nu dorește ca în spațiul public să se vehiculeze cum au reacționat. Eu cunosc reacțiile, dar prefer să nu le spun public”.

”Fiind o competiție atipică, nu cred că e rolul meu să spun despre celălalt competitor. Ne deosebește geografia, istoria. Sunt unele teme unde abordările noastre sunt ușor diferite în ce privește viitorul NATO”, a mai spus Iohannis.

Klaus Iohannis și-a anunțat public candidatura la șefia NATO

Președintele Klaus Iohannis a anunțat pe 12 martie că ”este momentul ca țara noastră să își asume și mai multă responsabilitate în structurile NATO”, iar NATO ”are nevoie, la rândul său de o nouă perspectivă”. În concluzie, președintele Iohannis a anunțat decizia de a candida la șefia NATO.

Mandatul actualului secretar general NATO Jens Stoltenberg se termină în septembrie. Un nou secretar general al Alianței Nord Atlantice urmează să preia postul de lider al blocului militar occidental în luna octombrie.


La șefia NATO mai candidează premierul Țărilor de Jos, Mark Rutte. SUA, Marea Britanie, Germania și Franța anunțau luna trecută că susțin candidatura lui Mark Rutte.

Informația că România a anunțat liderii celorlalte state din Alianța Nord Atlantică (NATO) că președintele Klaus Iohannis ar vrea să devină viitorul șef al NATO a fost publicată, pe data de 23 februarie, de corespondenta agenției americane Bloomberg la Casa Albă, Jennifer Jacobs.

Încercarea președintelui Klaus Iohannis de a obține șefia NATO ar putea fi sprijinită nu doar de aliații din est din formatul B9 (Bulgaria, Cehia, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, Slovacia și Ungaria) ci și de Turcia, anunța la acea dată Europa Liberă.

****

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: