joi

18 aprilie, 2024

3 octombrie, 2014

Următoarea evaluare a acordului cu FMI ar putea avea loc la începutul anului 2015, a declarat ministrul Finanțelor, Ioana-Maria Petrescu, într-un interviu acordat Agerpres.

Ministrul Ioana Petrescu a declarat pentru Agerpres că, la întâlnirea de la Bruxelles cu reprezentanţii FMI, CE şi BM, s-a discutat despre variantele următoarei evaluări a Acordului stand-by, cea mai probabilă dată fiind la începutul anului viitor.

Există o dorință și din partea mea și din partea premierului ca FMI să se întoarcă într-o vizită oficială, într-o vizită de evaluare. Una dintre opțiuni care a fost discutată este ca ei să se întoarcă la sfârșitul lui noiembrie, începutul lui decembrie, posibil pentru o altă discuție tehnică, probabil pe bugetul pe 2015, pentru ca apoi o evaluare formală să fie poate la începutul anului viitor, cu posibil un nou Guvern. Și asta vine direct din politica FMI de a nu scrie și semna o scrisoare de intenție cu un guvern intermediar. Dacă ei simt că este posibilitatea să se schimbe Guvernul după alegeri, atunci nu ar vrea să semneze o scrisoare de intenție, să spunem la sfârșitul lui noiembrie, dacă va exista un nou guvern câteva săptămâni mai târziu. Încă discutăm date și posibile alternative, dar asta a fost una din posibilitățile pe care le-am discutat la Bruxelles”, a explicat Ioana Petrescu, în interviul acordat Agerpres.

Despre reducerea CAS: Ne-am despărţit un pic la opinii


La întâlnirea cu FMI s-a discutat despre rectificarea bugetară şi reducerea CAS cu puncte procentuale, subiect pe acre au existat unele divergenţe, referitor la creşterea altor taxe, dar ministrul petrescu nu le-a detaliat în interviul acordat Agerpres: „În primul rând vreau să fie foarte clar că, din punctul meu de vedere, FMI și CE nu reprezintă un șef căruia să-i dăm raportul, ci sunt parteneri cu care ne sfătuim pe reforme structurale, pe reforme fiscale. Din punctul de vedere al CAS, vreau să fie extrem de clar că și FMI și CE și noi credem că este o măsură structurală extrem de bună (…) Ceea ce am discutat în iunie a fost și modalitatea de acoperire a acelui gol contabil care a rezultat din reducerea CAS cu 5 puncte procentuale, unde am fost extrem de fermă că nu sunt de acord ca o reducere a fiscalității să fie complementată cu altă creștere de taxe. Am fost foarte fermă pe acest lucru și acest lucru nu s-a întâmplat, după cum știți. Aici ne-am despărțit un pic la opinii, dar încă o dată suntem de acord că este o măsură bună structurală„, a declarat ministrul Finanţelor.

Regândirea sistemului de redevenţe

despre viitorul sistem de redevenţe, ministrul a explicat că acesta va fi orientat spre viitor, pentru a încuraja exploatarea noilor tipuri de resurse.

„Redevențele sunt un mod de taxare a resurselor naturale. Ceea ce facem acum este să regândim un pic modul de taxare a resurselor naturale și asta având în vedere în primul rând că faptul că nu vrem să descurajăm investițiile în acest domeniu. Avem anumite resurse naturale care se reduc, cele convenționale, și cele neconvenționale sunt viitorul. Deci trebuie să facem în așa fel încât modul de taxare să nu descurajeze exploatarea și explorarea noilor tipuri de resurse, am avut discuții și cu FMI, cu o echipă tehnică, am avut discuții și cu experți internaționali, lucrăm la un raport acum împreună cu specialiști. În momentul în care vom avea un raport gata, îl vom dezbate și public și sper să avem un nou mod de taxare a resurselor naturale începând cu 2015″, a explicat Ioana Petrescu.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: