Buget 2021: Banii, fundamentele, distribuirea

Veniturile bugetului general consolidat făcut public joi seara de Ministerul Finanţelor Publice sunt de 364,9 miliarde de lei (32,67% din PIB), iar cheltuielile de 444,9… Mai mult›
11.02.2021
+53%, creșterea alocărilor pentru salariile din sectorul public, din 2015 încoace. Observații

Ponderea sumelor destionate plății salariilor pentru bugetari în veniturile bugetului general consolidat a crescut de la 22,3% în 2015 până la 34,2% în 2020. Ceea… Mai mult›
10.02.2021
DOCUMENT / Marile companii de stat profitabile nu pot compensa pierderile de miliarde ale celorlalte peste 800 – analiză Consiliul Fiscal

Companiile cu capital majoritar de stat au înregistrat pierderi nete cumulate de 1,8 miliarde de lei în 2019, în ciuda profitului net de 3,7 miliarde… Mai mult›
09.02.2021
Prăbușire dramatică a productivității muncii în agricultura românească

Productivitatea muncii în agricultura românească s-a prăbușit în 2020, potrivit datelor publicate de Eurostat. Evoluția consemnată față de anul precedent a fost de -47,2%, la… Mai mult›
09.02.2021
Ioan Mircea Pașcu este noul comisar european al României, dar fără portofoliu
de Victor Bratu , 12.7.2019
Fostul europarlamentar PSD Ioan Mircea Pașcu (foto), propunerea guvernului de la București pentru funcția de comisar european în locul Corinei Crețu, a fost acceptat în echipa sa de către președintele Comisiei, Jean Claude Juncker, dar nu i se va repartiza niciun portofoliu.
În aceeași situație este și Kadri Simson, propunerea Estoniei pentru a ocupa locul de comisar lăsat liber de Andrus Ansip.
Cei doi vor participa la activitățile Comisiei și la proiectele de echipă.
În scrisorile trimise celor doi comisari desemnați, președintele Juncker le-a reamintit responsabilitățile în calitate de membri ai Comisiei, “inclusiv obligația de a se supune celor mai înalte posibile standarde profesionale și etice”.
Votul în Parlamentul European pentru cei doi noi comisari este programat săptămâna viitoare, joi, la două zile după ce vor fi audiați în comisia de specialilate a legislativului european.
Președintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, anunță executivul european, a informat vineri Parlamentul European despre decizia sa, motivându-și decizia de a nu acorda celor doi atribuții precise prin faptul că timpul până la încetarea mandatului actualei Comisii (31 octombrie) este prea scurt pentru ca cei doi noi membri ai echipei să se poată acomoda cu un post.
Portofoliile comisarilor demisionari Corina Crețu, respctiv Andrus Ansip, au fost transferate săptămâna aceasta, cu titlu interimar, altor doi comisari europeni în funcție. Portofoliul Politicii Regionale, deţinut de Corina Creţu, a fost preluat de comisarul în funcție pentru Politică de Vecinătate şi Negocieri de Extindere, Johannes Hahn.
Portofoliul Piaţa Unică Digitală, deținut de Andrus Ansip, a fost preluat de către comisarul în funcție pentru Uniunea energiei şi vicepreşedinte al Comisiei Europene, Maros Sefcovic.
Corinna Crețu și Andrus Ansip au renunțat la portofoliile deținute în cadrul Comisiei Europene pentru a-și prelua mandatele de deputați europeni câștigate la alegerile din mai.
Premierul Viorica Dăncilă i-a trimis, pe 8 iulie, preşedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, o scrisoare în care precizează că Guvernul îl propune pe Ioan Mircea Paşcu în calitate de comisar european interimar, după demisia Corinei Creţu.
În aceeași zi, un purtător de cuvând al Comisiei a anunțat respingerea de către Consiliul Uniunii Europene a propunerii făcute de Juncker ca portofoliile celor doi comisari europeni care au demisionat pentru a-şi prelua mandatele de eurodeputat, respectiv Corina Creţu (România) şi Andrus Ansip (Estonia), să fie preluate de alţi doi comisari europeni deja în funcţie, până la finalul mandatului actualei Comisii, pe 31 octombrie.
”Regretăm decizia Consiliului de a nu accepta această propunere. Responsabilitatea pentru aceasta revine acum în întregime Consiliului”, a fost reacția Comisiei Europene.