joi

28 martie, 2024

3 iulie, 2022

Efectele războiului Rusiei în Ucraina nu a deturnat tendințele investițiilor în energie, ci doar le-a ajustat pe termen scurt. A crescut cererea de resurse fosile din cauza scăderii livrărilor rusești în 2022, dar investițiile în energia curată rămân dominante:

asta rezultă din datele pe care președintele Agenției Internaționale a Energiei (IEA), Fatih Birol, le-a prezentat săptămâna trecută la summitul G7.

Investițiile în energie curată vor ajunge la 1.400 de dolari în 2022 (peste 58% din total), în timp ce investițiile în sectorul resurselor fosile, de la extracție până la consumator, s-ar putea ridica la circa 820 de miliarde de dolari. Restul sunt investiții în rețelele de transport, proiectele fiind, eventual, accelerate de război.


Așa, de pildă, războiul și nesiguranța aprovizionării cu resurse  provocate de Rusia ar putea crește nivelul investițiilor globale în cărbune peste cel din 2019, până la circa 115 miliarde de dolari, dar totalul investițiilor în combustibilii fosili, va rămâne sub 2019.

„Guvernele, companiile și investitorii se confruntă dificultatea alegerii proiectelor pe care să le susțină, căci nevoile pe termen scurt nu se aliniază automat cu obiectivele pe termen lung. (…) Totuși, nimeni n-ar trebui să-și imagineze că invazia Rusiei în Ucraina poate justifica un val de noi investiții la scară mare în infrastructura combustibililor fosili, într-o lume care vrea să limiteze încălzirea globală”, spune raportul IEA

În anul nesiguranței maxime, domină investițiile în regenerabile

Este de așteptat ca investițiile globale în energie să urce cu 8% în 2022, până la 2.400 de miliarde de dolari, peste nivelurile de dinainte de pandemie,  potrivit estimărilor actualizate pentru raportul IEA publicat în această lună.

Investițiile vor crește în toate sectoarele energetice, dar  în principal în sectorul producției de electricitate și – aici, mai ales în regenerabile și rețelele aferente. O altă direcție prioritară este cea a creșterii eficienței la consumatorii finali.


Mai mult, anul 2022 certifică creșterea semnificativă a investițiilor în energie curată, declanșată anul trecut, după câțiva ani de stagnare.

Investițiile în energie curată contează pentru aproape trei sferturi din creșterea totală a investițiilor din 2022. Față de rata de creștere anuală de 2% din cei 5 ani de după semnarea Acordului de la Paris din 2015 (privind limitarea încălzirii globale), din 2020 încoace rata anuală este de 12%.

Cele mai mari investiții în energie curată din 2021 au fost în China (380 mld. dolari), urmată de UE (260 mld. dolari) și SUA (215 mld. dolari).

Producția de energie regenerabilă este în centrul fenomenului. În ciuda scumpirii generale din ultimele luni, tehnologiile regenerabile precum eolienele și solarele rămân cea mai ieftină opțiune în multe țări.

Regenerabilele, rețelele și stocarea de energie contează pentru 80% din investițiile din sectorul de producție de electricitate.

Trebuie precizat în context, cu aproape jumătate din creșterea de investiții din 2022 se datorează creșterii costurilor, mai degrabă decât creșterii capacității de producție.

„Costurile crescând al capitalului inclusiv cel al îndatorării amenință atractivitatea tehnologiilor scumpe de energie curată. O creștere cu două puncte procentuale a costului capitalului pentru panouri fotovoltaice sau pentru turbine eoliene, duce la o creștere cu 20% a costului investiției”, spune raportul IEA.

Scumpirea resurselor fosile a sporit profiturile companiilor din domeniu, dar nu și investițiile lor, proporțional

În ciuda faptului că venitul net al producătorilor lumii de petrol și gaze tinde să se dubleze în 2022, până la circa 4.000 de miliarde de dolari, investițiile acestora nu vor crește proporțional la fel de mult.

În același timp, totalul facturilor plătite de consumatorii finali din toată lumea tind să ajungă la recordul istoric de 10.000 de miliarde de dolari.

În schimb, investițiile în zăcămintele vechi și noi au crescut dar nu peste nivelurile de dinainte de pandemie, și mai mult în perimetre vechi decât în cele noi.

Faptul că războiul a corectat dar nu a răsturnat tendințele generale în energie este arătat că, în ciuda amenințării sistării livrărilor rusești, investițiile în explorarea și exploatare zacămintelor de petrol și gaze rămâne în 2022 la 20% sub nivelurile pre-pandemie.

„Accentul s-a concentrat în multe cazuri pe investițiile cu ciclu scurt, care aduc noi surse de aprovizionare pe piață cât mai repede posibil”, spune raportul IEA.

Similar, pe sectorul downstream este remarcată creșterea capacității de rafinare în China, dar nu și în SUA și UE.

„Multe rafinării caută să-și extindă afacerile cu produse cu emisii scăzute de carbon, cum ar fi biocombustibilii regenerabili, reciclarea plasticului și producția de hidrogen cu emisii scăzute de carbon”, spune IEA.

Politica UE de căutare a alternativelor la energia rusă ar putea supraalimenta investițiile în hidrogen și rezultatul ar putea fi investiții de 1.000 miliarde de dolari în noi proiecte la nivel global până în 2030.

La fel, proiectele de captură și utilizare a carbonului (CCUS) ar duce la investiții de 1.800 de miliarde de dolari în 2022.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: