vineri

19 aprilie, 2024

Just Business

O interfață între Economie și viața afacerilor

12 martie, 2023

Investițiile nete în economia națională au depășit 150 de miliarde de lei în 2022, în creștere cu 8,5% față de anul precedent, aspect care a avut o influență decisivă și asupra evoluției activității economice de anul trecut, reiese din datele publicate vineri de Institutul Național de Statistică (INS).

În ultimii cinci ani, valoarea investițiilor nete în economia națională s-a dublat, creșterile fiind solide în tot acest interval, cu excepția anului 2020, când blocajele generate de pandemie au dus la suspendarea multor proiecte de dezvoltare.

Corelând datele INS cu cele din execuțiile bugetare aferente ultimilor cinci ani, cifrele indică o creștere accentuată a ponderii investițiilor publice în totalul investițiilor de la nivel național, aceasta atingând un nivel record de 50% în anul pandemic 2020. În ultimii doi ani, această pondere a scăzut, însă într-un ritm redus, ajungând la 48,3% în 2022.


Înainte de pandemie, investițiile private dețineau o pondere de circa 60% în totalul investițiilor de la nivel național.

Investiții publice & investiții private în ultimii 5 ani. Sectoarele beneficiare

Sursă: INS, MFP, calcule CdG

Astfel, în anul 2022 s-au înregistrat creșteri la toate elementele de structură. Din evoluția indicilor de volum și a celor de preț reiese că scumpirea materialelor de construcție a avut un impact asupra investițiilor.

Evoluția principalelor tipuri de investiții în 2022 față de 2021:

  • lucrări de construcții noi: +8,2% (volum), +17,8% (preț) până la 88,8 miliarde de lei;
  • utilaje (inclusiv mijloace de transport): +7,8% (volum), +11,3% (preț) până la 46,4 miliarde de lei;
  • alte cheltuieli: +7,8% (volum), +17,1% (preț) până la 14,8 miliarde de lei.


În ceea ce privește evoluția investițiilor pe ramuri ale economiei naționale, în 2022 se observă o scădere a ponderii investițiilor în industrie, comerț și servicii, în favoarea celor din construcții, dar și agricultură.

(Citiți și: ”Sursele de creștere a PIB: Schimbările structurale din economie în 2022”)

Investițiile nete reprezintă cheltuielile destinate creării de noi mijloace fixe, dezvoltării, modernizării și reconstrucției celor existente, precum și valoarea serviciilor legate de transferul de proprietate asupra mijloacelor fixe existente și al terenurilor preluate cu plată de la alte unități sau de la populație (taxe notariale, comisioane, cheltuieli de transport, de manipulare etc).

Aportul investițiilor la creșterea PIB în 2022

Investițiile au fost un motor important de creștere anul trecut, în special în a doua parte a anului, odată cu încetinirea consumului, pe fondul deteriorării puterii de cumpărare din cauza avansului inflației.

Formarea brută de capital fix a contribuit cu 2,2 pp la avansul PIB de anul trecut, față de doar 0,4 pp în 2021, spre exemplu. Este cel mai bun rezultat din 2019, când contribuția investițiilor la creșterea economică a fost de 2,7 pp din 4,2%.

Specialiștii se așteaptă ca tendința să se mențină și în acest an, în contextul în care consumul gospodăriilor ar trebui să fie aproape neutru, din cauza epuizării economiilor din perioada pandemiei și a prețurilor.

***

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: