19 februarie, 2024

Fluxul investițiilor străine directe (ISD) în China a avansat în 2023 cu cea mai scăzută rată de la începutul anilor 1990, accentuând provocările pentru a doua economie a lumii, în momentul în care Beijingul încercă să atragă cât mai multe fonduri pentru a sprijini economia țării aflată în suferință.

Volumul investițiilor directe ale Chinei evidențiate în balanța de plăți a fost anul trecut de 33 miliarde dolari, potrivit datelor oficiale, publicate duminică. Acest indicator al investițiilor străine noi efectuate în China – care ia în calcul fluxurile valutare în legătură cu entitățile deținute de cetățeni străini – a fost cu 82% mai mic decât nivelul din 2022 și cel mai scăzut din 1993 încoace, transmite Bloomberg.

Cifrele reflectă efectul restricțiilor din perioada Covid și al revenirii economiei foarte slabe de anul trecut. Pentru prima dată după 1998, ISD au scăzut în al treilea trimestru din 2023, înainte de a reveni pe o ușoară creștere în ultimul trimestru al anului trecut.

ISD nu iau în calcul profiturile reinvestite


Datele SAFE, care măsoară fluxurile nete de capital, reflectă tendințele pentru profiturile obținute de companiile străine, precum și modificările operațiunilor lor din China, explică economiștii. Profiturile companiilor străine înregistrate în China au scăzut cu 6,7% anul trecut comparativ cu 2022, potrivit datelor Biroului Național de Statistică.

Cifrele anterioare ale Ministerului Comerțului au arătat că noile investiții străine directe în China au scăzut anul trecut la cel mai scăzut nivel din ultimii trei ani. Cifrele nu includ profiturile reinvestite ale firmelor străine și sunt mai puțin volatile decât cifrele SAFE, consideră economiștii.

Eforturile guvernului de la Beijing de a convinge companiile străine să revină după pandemia de Covid nu sunt suficiente și vor fi necesare mai multe facilități dacă se dorește relansarea economiei. Scăderile continue evidențiază ieșirile masive de capital efectuate de companiile străine din cauza escaladării tensiunilor geopolitice și a dobânzilor mai mari plătite de băncile din alte țări.

Dobânzile mici din China susțin exodul de capital

Este mai avantajos pentru multinaționale să-și plaseze cash-ul în străinătate decât în China, deoarece băncile centrale din economiile avansate au crescut ratele dobânzilor atunci când banca centrală a Chinei a fost nevoită să le scadă pentru a stimula creșterea economică. Un sondaj recent efectuat printre companiile cu capital japonez din China a arătat că majoritatea acestora și-au redus investițiile anul trecut sau cel mult le-au menținut stabile, iar majoritatea dintre ele nu au o perspectivă pozitivă pentru 2024.


Companiile japoneze au investit cea mai mică sumă netă de bani anul trecut din ultimul deceniu, doar 2,2% din investițiile japoneze mergând spre entități din China. A fost mai puțin decât ceea ce a fost investit în Vietnam sau India și doar aproximativ un sfert din investițiile efectute în Australia, potrivit datelor guvernului japonez publicate la începutul acestei luni.

Firmele taiwaneze au devenit, de asemenea, mult mai reticente să investească în afacerile lor din China, investițiile noi de anul trecut fiind cele mai scăzute din 2001, arată datele guvernamentale. Companiile taiwaneze s-au numărat în mod tradițional printre cei mai mari investitori din China, dar au redus noile cheltuieli de capital în a doua economie a lumii de la vârful atins în 2010, pe fondul creșterii tensiunilor dintre cele două state.

Firmele sud-coreene au redus, de asemenea, investițiile în țara vecină, anul trecut, noile ISD scăzând cu 91% în primele nouă luni ale anului 2023, comparativ cu aceeași perioadă din 2022, cel mai scăzut nivel din 2002.

Germania a investit o cifră record în China

Cu toate acestea, există câteva lucuri pozitive. Investițiile directe în China ale companiilor germane au atins un record de aproape 12 miliarde de euro anul trecut, potrivit unui raport al Institutului Economic din Germania, bazat pe datele Bundesbank.

Acest lucru demonstrează dorința de a se extinde în economia nr. 2 din lume, chiar dacă Uniunea Europeană intensifică controlul asupra acestor investiții din cauza îngrijorărilor legate de securitate. Investițiile în China ca pondere din totalul investițiilor directe ale Germaniei în străinătate s-au extins la 10,3% anul trecut – cea mai mare cotă din 2014, arată raportul.

***

Articole recomandate:

Etichete: ,

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: