10 iunie, 2021

investiții în economieInvestiţiile nete realizate în economia naţională au însumat, în primul trimestru al acestui an, 20,356 miliarde de lei, în creştere cu 9,9% faţă de aceeași perioadă din 2020, arată datele provizorii publicate, joi, de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Prim-ministrul Florin Cîţu este de părere că aceste date reprezintă un indicator care arată încrederea antreprenorilor, a investitorilor şi a multinaţionalelor în Guvern.

„Veşti extraordinare din economie! Investiţiile nete în economie cresc cu aproximativ 10%. Foarte important pentru români. Aceste investiţii reprezintă un indicator care arată încrederea antreprenorilor, a investitorilor şi a multinaţionalelor în guvernul pe care îl conduc. Investiţiile nete reprezintă, printre altele, cheltuielile destinate creării de noi mijloace fixe, precum şi dezvoltării, modernizării şi reconstrucţiei celor existente. Mai simplu, se creează o capacitate mai mare de producţie pentru că se estimează o economie mai mare cu o cerere mai mare şi o putere de cumpărare mai mare. Creştere economică de care vor beneficia toţi românii. Continuăm în acest ritm şi depăşim cele mai optimiste estimări de creştere economică „, a scris Florin Cîţu, joi, pe Facebook.


Potrivit INS, în primele trei luni ale anului în curs, comparativ cu trimestrul I 2020, investiţiile nete realizate în economia naţională au urcat cu 9,9%, creştere înregistrată la toate elementele de structură: utilaje (inclusiv mijloace de transport) cu 18,1%, lucrări de construcţii noi cu 6,5% şi la alte cheltuieli cu 1,0%.

În privinţa structurii investiţiilor nete pe activităţi ale economiei naţionale, statistica oficială arată că 35,9% au mers către construcţii (faţă de 36,5%, în T1 din anul anterior), 25,8% în Industrie (27,7%, în T1 2019), 24,6% în Comerţ şi servicii (22,3%, anul trecut) şi 3,5% în Agricultură (5,8%, în aceeaşi perioadă din 2020).

Investiţiile pe segmentul „Alte ramuri” au crescut de la 7,7% în T1 2020 la 10,2% în acest an.

Conform INS, investiţiile nete reprezintă cheltuielile destinate creării de noi mijloace fixe, dezvoltării, modernizării şi reconstrucţiei celor existente, precum şi valoarea serviciilor legate de transferul de proprietate asupra mijloacelor fixe existente şi al terenurilor preluate cu plată de la alte unităţi sau de la populaţie (taxe notariale, comisioane, cheltuieli de transport, de manipulare etc).


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: