luni

22 aprilie, 2024

13 martie, 2017

Comisia Europeană a invitat luni statele UE implicate să își exprime opiniile cu privire la angajamentele prezentate de către Gazprom pentru a răspunde preocupările în materie de concurență privind piața gazelor naturale din Europa Centrală și de Est.

Angajamentele Gazprom ar trebui să faciliteze fluxurile transfrontaliere de gaze naturale la prețuri competitive.

În aprilie 2015, Comisia și-a prezentat opinia preliminară potrivit căreia Gazprom a încălcat normele antitrust ale UE, aplicând o strategie globală de compartimentare a piețelor gazelor din Europa Centrală și de Est, în condițiile în care compania rusă fiind principalul furnizor al ECCE.

Comisia consideră că angajamentele Gazprom îndeplinesc obiectivele fixate de Comisie în ceea ce privește fiecare dintre problemele de concurență menționate, asigurându-se că:

  • restricțiile de a revinde gazele peste hotare sunt eliminate o dată pentru totdeauna și că se va facilita acest flux transfrontalier de gaze pe piețele gazelor din Europa Centrală și de Est;
  • prețurile gazelor naturale din Europa Centrală și de Est reflectă prețuri de referință concurențiale și
  • Gazprom nu poate recurge la niciun avantaj referitor la infrastructura de gaze naturale pe care l-a obținut de la clienți prevalându-se de poziția sa pe piața aprovizionării cu gaze.

Luni, Comisia a lansat pasul următor, invintând toate părțile interesate să își prezinte observațiile cu privire la aceste angajamente în termen de șapte săptămâni de la data publicării lor în Jurnalul Oficial.

„Considerăm că angajamentele asumate de Gazprom vor permite fluxul liber de gaze naturale în Europa Centrală și de Est, la prețuri competitive. Aceste angajamente abordează preocupările noastre în materie de concurență și oferă o soluție orientată spre viitor, care este în concordanță cu normele UE. De fapt, ele contribuie la o mai bună integrare a piețelor gazelor naturale în regiune.

Acest lucru este important pentru milioane de europeni care se bazează pe gaze pentru a­și încălzi locuințele și pentru a-și alimenta afacerile.

Acum dorim să cunoaștem punctele de vedere ale clienților și ale altor părți interesate, pe care le vom examina cu atenție înainte de a lua vreo decizie”, a declarat Margrethe Vestager, comisarul UE responsabil cu politica în domeniul concurenței.


După ce va examina observațiile, Comisia va determina, prin emiterea unei opinii definitive, dacă angajamentele reprezintă un răspuns satisfăcător la preocupările sale în materie de concurență.

Comisia va putea adopta o decizie prin care angajamentele să devină obligatorii din punct de vedere juridic pentru Gazprom (în temeiul articolului 9 din Regulamentul nr. 1/2003 al UE privind normele de concurență).

Dacă acestea nu vor fi respectate, Comisia poate aplica o amendă de până la 10 % din cifra de afaceri mondială a companiei, fără a fi obligată să dovedească existența unei încălcări a normelor antitrust ale UE.

Dosarul Gazprom este de maximă importanță pentru anumite state europene ex-comuniste, care sperau ca instituția europeană de Concurență să le apere în fața abuzurilor din cauză că sunt dependente de energia furnizată din Rusia și să aplice companiei o amendă maximă.

Polonia și Lituania în mod special consideră că Rusia utilizează gazul ca instrument politic. Cele două state au criticat frecvent Bruxelles-ul că nu ia poziție în fața abuzurilor Gazprom.

Polonia, care geografic este mult mai aproape de Rusia decât Germania, nu înțelege de ce trebuie să plătească mai mult pe gazul rusesc decât plătesc germanii.

”Dacă întradevăr nu va fi dictată nicio amendă, atunci va fi un semnal politic foarte prost. Ne așteptam la acest deznodământ, dar nu înțelegem de ce, chiar dacă acceptă în sfârșit să își schimbe practicile, Gazprom nu este obligată să plătească pentru încălcarea legii…”, a declarat pentru FT unul dintre ambasadorii la UE.

Lansată în 2011, investigația UE s-a axat pe 3 direcții: prevederile contractuale care împiedică vânzarea trans-frontalieră a gazelor, tarifele exagerate practicate de Gazprom în relația cu Bulgaria, Estonia, Lituania, Letonia și Polonia și condiționarea investițiilor în infrastructura de transport de furnizarea de gaz natural.

De la lansarea investigației, atât UE cât și Gazprom au încercat să prezinte lucrurile ca fiind strict de natură tehnică, nu politică.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: