17 iunie, 2016

mircea tudor inventator dnaInventatorul Mircea Tudor a fost pus sub urmărire penală pentru că i-ar fi dat avocatului Liviu Ardeiaș șase milioane de lei ca să intervină pentru obținerea unor contracte cu Autoritatea Națională a Vămilor.

Mircea Tudor a fost lăsat în libertate, pe cauțiune (urmând să plătească un milion de lei până pe 30 iunie), fiind acuzat de cumpărare de influență și evaziune fiscală.

Liviu Ardeiaș este acuzat de trafic de influență. El este avocat în Baroul Teleorman, dar se află în închisoare, unde execută două pedepse pentru asemănătore:

  • la 25 noiembrie 2015, a fost condamnat definitiv la 6 ani închisoare cu executare pentru tentativă de înşelăciune
  • la 3 mai 2016, a mai primit o pedeapsă de 5 ani închisoare, pentru fapte de evaziune fiscală.

Inventatorul i-ar fi dat avocatului banii respectivi (1,5 milioane de euro) în două tranșe (în 2010 și 2011) pentru ca firma sa, MB Telecom Ltd SRLsă obțină patru contracte pentru securizarea spațiului Schengen scoase la concurs de Autoritatea Națională a Vămilor.

Suma de 1,5 milioane euro reprezintă aproximativ 7,6% din valoarea contractelor.

Suspectul Ardeiaş Liviu, în intervalul noiembrie 2010- aprilie 2011, a primit, în două tranşe, în mod indirect (prin intermediul unor operaţiuni comerciale fictive), suma de 6.000.000 de lei de la inculpatul Tudor Mircea (asociatul şi administratorul unei societăţi comerciale) promiţând în schimb că va interveni la anumiţi funcţionari din cadrul unor autorităţi, în vederea obţinerii documentelor despre care susţinea că ar fi fost necesare adjudecării, de către societatea lui Tudor Mircea, a unor contracte cu Autoritatea Naţională a Vămilor privind sisteme de securizare„, explică procurorii DNA într-un comunicat.

Mita a fost dată sub forma a două plăți pentru servicii de consultanță: “Suspectul Ardeiaș Liviu ar fi încasat comisionul de 6 milioane de lei (aproximativ 1,5 milioane euro), ca procentaj din contractele încheiate cu Autoritatea Națională a Vămilor, pe baza a două facturi emise de cabinetul de avocatură. Imediat ce i-au intrat banii în cont, acesta i-a ridicat de la casieria băncii.


Banii au fost primiți indirect, prin intermediul unor operațiuni comerciale simulate desfășurate între societatea lui Tudor Mircea și cabinetul avocatului Ardeiaș Liviu, prima tranșă în cuantum de 3.800.000 lei, la data de 29 noiembrie 2010, iar cea de-a doua tranșă de 2.200.000 lei, la data de 27 aprilie 2011.

Suma de 6 milioane lei încasată de către Ardeiaș Liviu de la societatea lui Tudor Mircea a fost înregistrată în contabilitatea acelei societăți drept cheltuială cu achiziții de prestări servicii, deși suma ar fi fost folosită, în realitate, pentru plata influenței susmenționate”, potrivit DNA.

Prejudiciul creat statului prin falsa consultanță este de 960.000 lei (echivalentul a 227.492 euro), reprezentând impozit pe profit pe care societatea respectivă era obligată să îl plătească statului.

De două ori marele premiu de la Salonul de Invenții de la Geneva

aeria
Roboscan Aeria

Echipa condusă de inventatorul Mircea Tudor a câștigat de două ori marele premiu de la Salonul de Invenții de la Geneva, de fiecare dată cu câte o instalație necesară în vămi.

Prima este un sistem de scanare din vămi, Roboscan 1MC (pentru camioane), iar a doua, Roboscan M2 Aeria – un dispozitiv care identifică obiecte de contrabandă sau amenţinare aflate la bord sau ascunse în cavităţile tehnice ale avionului.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: