joi

18 aprilie, 2024

22 septembrie, 2022

Guvernul a aprobat miercuri, prin OUG, cadrul legislativ necesar pentru extinderea învăţământului profesional dual la nivel universitar.

Instituţiile de învăţământ superior acreditate vor putea organiza, împreună cu companiile, învăţământ superior dual, formă de învăţământ în care responsabilităţile cu privire la desfăşurarea activităţilor de învăţare, predare şi evaluare sunt partajate între instituţia de învăţământ superior acreditată şi operatorii economici.

„Instituţia de învăţământ superior organizează şi desfăşoară activităţi de învăţare, predare şi evaluare, iar operatorii economici organizează activităţi de învăţare prin muncă şi participă la evaluare”, se spune în comunicat.

Universitățile pot înființa firme și ONG-uri și pot intra în asocieri cu companiile implicate


O noutate care ar putea aduce schimbări fundamentale în relația dintre companii și mediul universitar:

modificarea adusă Legii educației permite instituţiilor de învăţământ superior să înființeze, singure sau prin asociere, societăţi comerciale, fundaţii, asociaţii, unităţi de învăţământ preuniversitar, consorţii pentru învăţământ dual, cu aprobarea senatului universitar, conform prevederilor legale.

Condiţia ca acestea să se înfiinţeze este aceea ca ele să contribuie la creşterea performanţelor instituţiei.

Facilitățile acordate companiilor implicate în proces

Prin actul normativ aprobat, companiile vor acorda burse, cel puţin la nivelul celor acordate din fonduri publice pentru învăţământul universitar, pentru învăţarea în condiţii de calitate şi vor beneficia de facilităţi la plata impozitelor, taxelor şi contribuţiilor datorate bugetului de stat, bugetului asigurărilor sociale, bugetelor fondurilor speciale sau bugetelor locale, potrivit prevederilor legale.


Aceste facilități sunt:

  • valoarea cumulată a burselor plătite de către operatorii economici studenţilor înmatriculaţi la forma de învăţământ superior dual se deduce din impozitul pe profit al acestora
  • valoarea cumulată a investiţiilor dedicate activităţilor de învăţare prin muncă se deduce din impozitul pe profit al operatorilor economici
  • personalul desemnat de către operatorul economic pentru îndrumarea directă a învăţării prin muncă beneficiază de scutire a plăţii impozitului pe venitul din salarii

Precizările ministrului Educației

La sfârșitul lunii iulie 2022, ministrul Sorin Cîmpeanu anticipa acest proiect de modificare a Legii educației, oferind următoarele detalii:

”Este vorba de un plus de finanțare de 30% pentru studenții care vor fi prinși în această formă de învățământ dual.

Este vorba de o reglementare a obligativității universităților de a asigura cel puțin 50% din locurile de practică, dintre care cel puțin 75% să fie în afara universității.

(Citiți și: Oferta pentru învățământul dual va crește cu 29%; se caută soluții pentru păstrarea în țară a tinerilor calificați”)

E o modalitate serioasă de apropiere a universităților de realitățile mediului socio-economic”, explică ministrul”, preciza Sorin Cîmpeanu.

Facilități și pentru educația timpurie

Același act normativ conține prevederi referitoare la educație timpurie, ”în vederea realizării unui sistem unitar, incluziv şi de calitate pentru educaţia timpurie”

Pentru îmbunătăţirea procentului de acces al copiilor, de la naştere până la vârsta de 6 ani, la serviciile de educaţie timpurie, ordonanţa prevede practica serviciilor complementare de educaţie timpurie.

Aceste servicii pot fi prestate, în localităţile izolate sau dezavantajate – unde nu există locuri suficiente în creşe sau grădiniţe, de către autorităţile publice locale, organizaţii nonguvernamentale, instituţii de cult şi operatori economici.

Aceste servicii pot fi de tip ludotecă (”bibliotecă” de jocuri și jucării), centru de joacă sau centru multifuncţional.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: